Detta är en artikel från TT.

Levde lyxliv för svenska biståndspengar

Telegram från TT / Omni
2 September 2019, 05.12, uppdaterad 2 September 2019, 10.23

Sida betalade ut över hundra miljoner kronor till en organisation för att stimulera småföretag söder om Sahara. Men ledningen använde en del av pengarna för att berika sig själv.

Organisationen African Enterprise Challenge Fund (AECF) fick 114 miljoner kronor av Sida i fjol. I en rapport framgår hur ledningen levt lyxliv för biståndspengarna, skriver Aftonbladet.

Vd:n hade en 54 procent högre lön än sin föregångare och 2018 införde man ett nytt bonussystem som ökade bonusutbetalningarna med 341 procent. Cheferna har rest i business class och betalt medlemskap i exklusiva klubbar med pengarna från Sida.

– Vi reagerade direkt när vi fick de här uppgifterna och frös våra utbetalningar i år, säger Hans Magnusson, chef för Sidas Afrikaavdelning, till TT.

Inga föraningar

Problemen upptäcktes när Sida fick in den årliga revisionsrapporten från organisationen. Man beslutade att gå vidare och granska uppgifterna i en särskild rapport.

TT: Fanns några föraningar innan dess?

– Vi har haft en diskussion med organisationen förstås om sådana här frågor, men vi har inga belägg för att det fanns något fel innan.

TT: Hur ska ni kunna garantera att biståndspengar inte används på det här sättet i andra projekt?

– Vi arbetar jättehårt mot korruption, vi accepterar aldrig korruption och så fort vi upptäcker något agerar vi direkt och fryser utbetalningar, och är det så att det är ett lagbrott ska det såklart polisanmälas, säger Hans Magnusson.

"Upptäcker ofta"

Han medger samtidigt att det inte går att garantera att brott inte sker.

TT: Hur bra är ni på att följa upp hur biståndspengar används?

– Min bild är att vi är väldigt duktiga. Vi upptäcker ofta korruption och sen ska man också veta att de miljöer vi arbetar i är de mest korruptionsdrabbade i världen. Det är ett jättestort problem som vi försöker hantera.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel tidpunkt för när utbetalningarna till organisationen stoppades. Det angavs också en felaktig omfattning av missbruket av biståndsmedel.