Detta är en artikel från TT.

Liberalerna under 3 procent i opinionsmätning

Telegram från TT / Omni
26 May 2020, 18.57

Liberalerna får under 3 procent av väljarstödet i DN/Ipsos majmätning, skriver Dagens Nyheter.

Resultatet är det lägsta för partiet sedan mätningarna inleddes 1979.

DN/Ipsos avrundar de respektive partiernas stöd till hela procent, men tidningen noterar att L:s siffra har avrundats uppåt till 3 procent.

Bottennoteringen sammanfaller med att det snart har gått ett år sedan Nyamko Sabuni tillträdde som partiledare. Men Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring förklarar att partiets motgångar handlar mer om partiet i sig än om partiledaren.

– Liberalerna har gått kräftgång i opinionen under lång tid. Det är i grunden inte en fråga om vem som har ledartröjan utan vad som är Liberalernas politiska projekt, säger Källebring till DN.

Även Miljöpartiet skvalpar runt riksdagsspärren med 4 procent av stödet i mätningen.

Socialdemokraterna är störst med 31 procent. Moderaterna och Sverigedemokraterna delar andraplatsen med 20 procent vardera.

Regeringen (S+MP) har stöd av 35 procent av väljarna, tillsammans med samarbetspartierna (C+L) blir siffran 45 procent. De tre rödgröna partierna (S+MP+V) får tillsammans 44 procent. Det som tidigare var Alliansen (M+KD+C+L) får 36 procent.

Fakta: Opinionsläget enligt Ipsos

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Ipsos majmätning, angett i procent och avrundat till heltal. Föregående månads mätning uppges inom parentes:

Socialdemokraterna 31 (29)

Vänsterpartiet 9 (9)

Miljöpartiet 4 (4)

Moderaterna 20 (18)

Centerpartiet 7 (7)

Liberalerna 3 (4)

Kristdemokraterna 6 (6)

Sverigedemokraterna 20 (21)

Mätningen bygger på intervjuer med 1 530 röstberättigare väljare som Ipsos intervjuat via telefon eller webbpanel under perioden 12–24 maj. Frågan som ställdes var: "Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?"

Källa: Ipsos/DN