Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Löfven: Alla ska känna sig säkra inför sprutan

Stoppet för vaccinering med Astra Zeneca ligger kvar åtminstone några dagar till.

– Alla ska känna sig säkra när man får sin spruta, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Telegram från TT / Omni
18 mars 2021, 17.21

Trots att Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, förklarat Astra Zeneca som ett säkert vaccin, så behåller Sverige stoppet för just det vaccinet ett tag till.

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson uppgav på regeringens pressträff att man nu måste gå igenom EMA:s rapport.

– Vi måste fundera på hur detta ska hanteras. Ju förr vi är klara desto bättre, men det är ganska mycket som det ska funderas på, säger han.

– Stoppet ligger kvar för Sveriges del.

Carlson bedömer att beskedet om huruvida stoppet för vaccinering med Astra Zeneca ska upphävas väntas komma först på tisdag eller onsdag.

Ändrad prioritering?

Socialminister Lena Hallengren (S) tror inte att just stoppet får stor betydelse för att nå Sveriges vaccinationsmål, det vill säga att alla vuxna och riskgrupper ska vara vaccinerade till 1 juli.

– Det har inte varit så många dagar. Det är klart att varje enskild dag påverkar, men de stora leveransförändringarna påverkar mycket mer, säger hon.

När vaccinmålet sattes i december räknade man med att få 15,5 miljoner doser levererade till slutet av juni. Nu pekar prognoserna på 12,3 miljoner doser.

På fredag kan det komma besked om eventuella förändringar i prioriteringsordningen i Sveriges vaccinationsplan. Carlson uppmanar dock regionerna att fortsätta vaccineringarna av de äldre så fort som möjligt.

Ska känna trygghet

Att stoppet för Astra Zeneca blir kvar ett tag till är, enligt statsminister Löfven, ett bevis för att säkerheten sätts främst.

– Alla ska känna sig säkra när man får sprutan i armen.

På frågan om han själv hade tagit Astra Zenecas vaccin svarade statsministern:

– Ja, det hade jag gjort.

På pressträffen uttryckte både Löfven och Johan Carlsson oro för att smittspridningen åter är på väg upp. Statsministern uppmanade alla att undvika stora påskfiranden.

– Smittspridningen ligger på alldeles för hög nivå, säger han.

Löfven meddelade att nuvarande restriktioner och rekommendationer ligger fast. Det innebär till exempel att man ska jobba hemma om det går, kommuner ska hålla icke nödvändig verksamhet stängd fram till 1 april, krogar ska stänga klockan 20.30 och taken för hur många som får finnas i en butik ligger fast.

"Fler slarvar"

– Nu ser vi att fler börjar slarva med råd och rekommendationer och det får direkt negativ effekt på smittspridningen, säger Löfven.

– Nu måste fler göra mer. Vi agerar för landet och våra medmänniskors bästa.

Löfven pekade på att svenskarna firade jul på ett ansvarsfullt sätt och han uppmanar nu alla att göra likadant i påsk.

– Vi måste se till att högtiderna inte blir en tid för ökad smittspridning, säger han.

Folkhälsomyndigheten är ännu inte klar med sin analys av hur sportlovet påverkat smittspridningen.