Foto: Anders Wiklund/TT

Löfven om VPK-uttalande: Dålig formulering

Statsminister Stefan Löfven (S) ångrar sitt uttalande om Vänsterpartiet Kommunisterna i en intervju i Dagens Nyheter.

– Det var ingen bra formulering, säger han nu.

Telegram från TT / Omni
31 mars 2021, 17.37

I DN kommenterade statsministern Liberalernas beslut om SD-samarbete och svarade på en fråga om VPK: "Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin", ett uttalande som kritiserats starkt av både L-ledaren Nyamko Sabuni och M-ledaren Ulf Kristersson.

Vid presskonferensen om coronarestriktioner på onsdagen fick Löfven frågor om uttalandet om Vänsterpartiets föregångare. Han sade nu:

– Möjligtvis skulle jag ha uttryckt mig annorlunda.

– Det var ingen bra formulering nej, men demokrati är vidare än att gå och rösta. Det är enligt mig att kunna delta i samhället. Och jag har aldrig uppfattat att man ville minska folkbildning eller tycka att judar eller samer inte kan vara svenskar, sade han om VPK.

"Stötande hyckleri"

Löfven hävdade också att Socialdemokraterna inte haft något samarbete med VPK.

Ulf Kristersson uttalade sig på tisdagen för TT om Löfvens VPK-uttalande i DN och beskrev det som ett "stötande hyckleri".

– De oroar sig väldigt mycket för att demokratin skulle vara i fara om borgerliga partier i frågor där man tycker som SD gör upp med SD, men han tycker inte att det har varit några problem med Vänsterpartiets historiska relation till demokratin. Det är ju en rent ohistorisk uppfattning, sade Ulf Kristersson.

Löfven kontrade

På presskonferensen kontrade Löfven:

– Jag förstår att Ulf Kristersson är väldigt skakad för att han ifrågasätts för sitt tilltänkta samarbete med Sverigedemokraterna och måste nu försöka blanda bort korten. Vi är väldigt tydliga med vad VPK stod för, vi tog fighten mot kommunismen.