Detta är en artikel från TT.

Löfven: Sverige köper vaccin från Astra Zeneca

Telegram från TT / Omni
20 August 2020, 14.13, uppdaterad 20 August 2020, 17.30

Sverige köper tillsammans med övriga EU-länder vaccin från Astra Zeneca, under förutsättning att vaccinet får godkänt.

– Nu visar EU-gemenskapen sin verkliga styrka, säger Lena Hallengren, socialminister.

Regeringen har nu genom ett EU-samarbete ingått ett avtal med det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca om att leverera vaccin. Till Sverige handlar det om cirka sex miljoner doser.

Regeringen har också gett i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en plan för hur vaccinet ska hanteras, ett första utkast ska vara färdigt 31 augusti.

– De som får det först är troligen personer i riskgrupp och personer i vård och omsorg, säger Lena Hallengren.

När vaccineringarna kan börja i Sverige är fortfarande osäkert, men åtminstone inte före första kvartalet nästa år, enligt Lena Hallengren.

– Jag är lite orolig för att om man säger när det skulle kunna komma så tolkas det som ett löfte. Men förhoppningen är, om allt går i lås och det klarar sina kliniska prövningar, att det kan börja produceras under första kvartalet nästa år.

Förutom Astra Zeneca förhandlar regeringen via EU-kommissionen även med Johnson & Johnson och Curevac.

Vet inget om effekten

– Vi vet inte vilket vaccin som fungerar bäst, det är exempelvis allmänt känt att det är svårt med immunitet hos äldre, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Han förklarar hur processen nu går till:

– EU-kommissionen går in och stöder innan vi vet om vaccinet fungerar. Att kommissionen tar den finansiella risken skyndar på utvecklingen.

Richard Bergström tror att det kommer att ske en kombination av vaccin:

– Till exempel kan vi ge ett nästa vår som inte är 100 procent effektivt, och sedan toppa upp effekten med ett annat vaccin som kommer senare, säger han.

Vad gäller biverkningar säger Bergström att det alltid finns en risk men att det hänt mycket sedan svininfluensan 2009.

– Vi har sett en enorm skillnad jämfört med för tio år sedan, vi har så många nya tekniker att tillgå. Det vi gör i dag hade inte gått att göra för tio år sedan.

Ändrar inte 50-gränsen

Statsminister Stefan Löfven (S) är nöjd med hur de flesta svenskar agerat i sommar, men uppmanar folket att hålla i och hålla ut.

– Viruset kommer att fortsätta pröva oss. Det är ett avgörande budskap att krisen inte är över än. En avgörande faktor för att kunna återgå till det normala vore ett vaccin, säger Stefan Löfven.

Just nu, säger han, går det åt rätt håll. Men om läget förändras tvekar han inte att införa fler restriktioner om det så behövs.

– Det vi nu gör rätt får vi tillbaka, det vi gör fel får vi också tillbaka. Krisen är inte över, säger Löfven.

På frågan om regeringen överväger att ändra restriktionen på folksamlingar till 50 max personer svarar statsministern:

– Vi har haft en svår pandemi och måste begränsa smittan och se till att så få som möjligt blir sjuka. Vi ser ingen anledning att ändra 50-gränsen.