Löfven tonar ned konflikt med Miljöpartiet

Statsminister Stefan Löfven (S) spelar ned konflikten med Miljöpartiet (MP) om migrationspolitiken.

– Vi har olika uppfattningar i en del frågor, men vi klarar varenda sådan utmaning, säger han.

Telegram från TT / Omni
30 June 2020, 09.06, uppdaterad 30 June 2020, 17.29

Statsminister Stefan Löfven (S) spelar ned konflikten med Miljöpartiet (MP) om migrationspolitiken.

– Vi har olika uppfattningar i en del frågor, men vi klarar varenda sådan utmaning, säger han.

Löfven understryker att S och MP regerat tillsammans i sex år och klarat av flera svåra frågor. På frågan om hur Löfven ser på risken för att MP skulle kunna utlösa en regeringskris svarar han:

– Jag har ingen anledning att spekulera i det.

Löfven betonar att båda partierna vill se en bred överenskommelse om migrationspolitiken.

"Ingen hemlighet"

Statsministern uttalade sig i samband med en pressträff om coronakommissionen, där även vice statsministern, MP:s språkrör Isabella Lövin, deltog. Hon vill inte heller prata om riskerna för en regeringskris.

– Att vi är två olika partier med olika ståndpunkter i vissa frågor är knappast någon hemlighet, säger hon.

– Vi har haft många frågar att hantera och som vi lyckats lösa ut. Vår utgångspunkt är att vi ska komma fram också i denna svåra fråga.

Socialdemokraterna (S) förhandlar nu med Moderaterna (M) och de andra tre borgerliga partierna om en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik.

Stor upprördhet

Men Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet (MP) är inte med. Inom MP är upprördheten stor över att S har accepterat att förhandla med M på villkoret att MP inte får vara med.

På frågan varför S förhandlar utan sin regeringspartner MP hänvisar statsministern till att förhandlingarna hanteras av partiernas representanter i migrationskommittén, där samtliga åtta riksdagspartier ingår.

– Jag föreställer mig att det pågår en diskussion i flera konstellationer. Det är inte så att vi inte diskuterar med MP, säger Löfven.

MP är mycket kritiskt mot de förslag S fört fram i förhandlingarna med de borgerliga. MP:s språkrör Isabella Lövin har tidigare gjort klart att hennes parti inte kan vara med och förverkliga något som bara S har förhandlat om. Hon har understrukit att regeringspartier lägger fram propositioner gemensamt.

Kräver S-garanti

M kräver en skriftlig garanti från S om att en eventuell överenskommelse verkligen blir genomförd utan att MP stoppar eller ändrar den när regeringen ska lägga fram den som en migrationspolitisk proposition i riksdagen.

Enligt M är S öppet för en lösning som innebär att man kör över MP. Det kan man göra genom att S, M, C, L och KD lägger fram sin eventuella överenskommelse som ett förslag direkt i riksdagen, ett så kallat utskottsinitiativ, i stället för att regeringen gör det i en proposition.

Löfven vill dock inte kommentera den uppgiften.

– Jag tänker inte spekulera över huvud taget i sådana spelteorier. Vi ska koncentrera oss på innehållet nu. Vi ska ha en migrationspolitik som är långsiktig, human, effektiv och rättssäker, säger Löfven.