Foto: Pontus Lundahl/TT

Löfving ville "öppna dörren" om släktnätverk

Uttalandena om kriminella, släktbaserade klaner eller nätverk var ingen ingivelse i stunden från högsta ort inom polisen.

– Vi kände ett behov av i polisledningen att öppna dörren för en redig diskussion, säger den biträdande rikspolischefen Mats Löfving i SVT:s Agenda.

Telegram från TT / Omni
13 sept. 2020, 22.43

Han jämför det med en annan öppnad dörr, som han beskrev det, 2015 då polisledningen började prata om utsatta områden och listade ett antal särskilt drabbade.

– Det problem vi ser nu, med kriminella som använder familjer och släkter som en plattform, det kräver väldigt breda omfattande åtgärder från hela samhället, på ett uthålligt sätt, säger Löfving i Agenda.

– Vi uppfattar att det här är vi skyldiga, inte minst alla dessa goda människor som finns i utsatta områden för det här skapar ett stort mått av otrygghet, fortsätter han.

Det var i en Eko-intervju i Sveriges Radio förra lördagen som Löfving hävdade att det finns minst ett 40-tal släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, klaner, som kommit hit enbart för att "organisera och systematisera" kriminalitet.

Uttalandet blev mycket uppmärksammat och har fått den redan intensiva debatten om gängkriminalitet att hetta till ytterligare. I intervjun i Agenda backade han något och sade att åtminstone flera av de 40 hade kommit till Sverige med avsikt att begå brott.

Enligt polisen är nätverken "systemhotande".