Lugn midsommar på flera håll i landet

Stölder, bråk, trafikolyckor och exploderande grillar. Men midsommarafton har hittills varit en relativt lugn historia på flera håll i landet.

– Det är jämna plågor, inget exceptionellt på något sätt, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson i Bergslagen.

Telegram från TT / Omni
19 juni 2020, 18.44

På grund av coronapandemin har det traditionella firandet ställts in runt om i landet.

I polisregion Bergslagen, där länen Dalarna, Värmland och Örebro ingår, har polisen haft en del att göra. Bland annat en trafikolycka i Hedemora där en person skadades allvarligt.

Det har också inträffat en vattenskoterolycka utanför Karlstad med en skadad samt en rad trafikolyckor, bråk och stölder.

"Ganska normalt"

Jämfört med en vanlig dag är aktiviteten högre, men för att vara en solig midsommarafton är det inget utöver det vanliga, enligt Lars Hedelin.

– Det är ganska normalt. Man kan konstatera att det är en del trafikrelaterade händelser, men det är inget konstigt när många är ute och åker, säger han.

I län som Stockholm, Jönköping, Sörmland och Östergötland har midsommarafton varit mindre händelserik.

– Än så länge är det rätt lugnt. Det är lite småbråk men inget större, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson i region Öst.

Extra beredskap

Det har även varit lugnt på Öland och Gotland, två populära ställen som sommartid lockar mycket turister – inte minst under midsommarhelgen.

– På Öland har vi extra polisberedskap just inför firande som kan komma att ske, men vi har inga stora händelser inrapporterade ännu, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson i region Syd.

Utanför Ystad larmades polisen till en jordgubbsförsäljning vid vägkanten. Något som ställde till problem i trafiken när flera trafikanter parkerat längs vägen. Det har även inkommit flera larm om misshandel i södra Sverige.

– Jag vill inte benämna dagen som stökig. Men man märker att människor är i omlopp, säger Katarina Rusin.