Lukasjenko: Oppositionen försöker gripa makten

Den belarusiska oppositionens "samordningsråd" har hållit sitt första möte om hur en fredlig överlämning av makten ska förhandlas fram med president Aleksandr Lukasjenko.

Men presidenten har visat sig kallsinnig till gruppens uttalade mål – och anklagar den för att försöka ta över landet.

Telegram från TT / Omni
18 aug. 2020, 16.30

Aleksandr Lukasjenko beskyller oppositionen för att försöka "gripa makten" genom att bilda det så kallade samordningsrådet, enligt ett uttalande till den statliga nyhetsbyrån Belta.

"De kräver varken mer eller mindre än att överföra makten till dem", säger Lukasjenko i uttalandet.

Rådet bildades i slutet av förra veckan, men höll sitt första möte i dag, skriver Radio Free Europe.

Presidenten har ägnat dagen åt att dela ut medaljer till medlemmar ur säkerhetsstyrkorna för "oklanderlig tjänstgöring". Minst två demonstranter har dödats och tusentals har frihetsberövats under de massiva demonstrationerna som följt på beskedet att Lukasjenko gick segrande ur valet, något som oppositionen dömer ut som resultatet av valfusk.

Samma dag bekräftar inrikesdepartementet att en "liten del" av landets poliskår har sagt upp sig i protest mot hur demonstranterna behandlats.

Demonstration utanför häkte

Anhängare till oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja samlades under dagen utanför ett häkte i Minsk där hennes make hålls fängslad.

Demonstranterna viftade med rödvita ballonger och ropade "grattis på födelsedagen" till Sergej Tichanovskij som fyller 42.

Den regimkritiske bloggaren Sergej Tichanovskij fängslades tillsammans med andra rivaler till president Aleksandr Lukasjenko inför presidentvalet i Belarus (tidigare Vitryssland) den 9 augusti. Hans 37-åriga maka Svetlana Tichanovskaja tilläts ställa upp i presidentvalet genom hans då tomma plats.

Belaruriska myndigheter anklagar Sergej Tichanovskij för att ha uppviglat till oroligheter och våld mot säkerhetsstyrkorna. I ett videomeddelande säger Svetlana Tichanovskaja att hennes man tillbringar sin födelsedag i fångenskap för "ett brott som han inte begick".

– All denna uppenbara laglöshet och orättvisa visar hur detta ruttna system fungerar, där en person kontrollerar allt, en person som har hållit landet i skräck i 26 år, en person som har berövat belarusier på deras val, säger hon i videomeddelandet som har udden riktad mot president Lukasjenko.

Uppmanar till dialog

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel har under tisdagen talat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin om situationen i Belarus, skriver han på Twitter. En EU-representant säger att Michel tog upp olika bekymmer med anknytning till valet, samt polisens våld mot demonstranter.

Michel och Putin diskuterade också hur dialog kan främjas för att krisen ska få ett fredligt slut, enligt tjänstemannen.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel samtalade med Putin under dagen. Merkel lyfte i telefonsamtalet att Belarus regering måste undvika våldsameter och inleda en nationell dialog.

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar Putin att trycka på för dialog, enligt ett uttalande från presidentpalatset.

På onsdagen planerar EU att hålla krismöte om situationen i Belarus.