Detta är en artikel från TT.

M: Bakvända åtgärder från regeringen

Telegram från TT / Omni
7 December 2021, 18.08

Regeringen startar i fel ände i sin åtgärdsplan mot pandemin, anser Moderatledaren Ulf Kristersson. Vaccinationsbevisen borde införas bredare och direkt, inte senare.

– Det absolut viktigaste just nu är att de som inte är vaccinerade blir det så att vi slipper göra nya, breda nedstängningar. Därför tycker jag att regeringen börjar i fel ände, säger Ulf Kristersson till TT.

I stället för att skicka ut ett förslag på remiss om att vaccinbevis ska kunna användas på andra ställen än till exempel teatrar, konserter och idrottsevenemang borde regeringen ha sagt att det bör användas även i andra verksamheter redan nu, anser han.

TT: Det skulle ha kommit nu i stället för om säg tio eller fjorton dagar eller så?

– Ja, framför allt inte i steg två, de gör ju en massa andra saker först, innan de vill bredda användningen av vaccinbevis.

– Vi har vaccinbevis och det är också ett kraftfullt instrument för att fler ska vilja vaccinera sig, att man måste vara vaccinerad för att till exempel få komma in på restauranger och gym och sådant, säger Moderatledaren.

Han påtalar att Moderaterna sedan länge krävt breda, stora kampanjer för att få fler att ta sprutan och att bredare användning av vaccinationsbevis därtill kunde ha gjort stor skillnad för att öka antalet vaccinerade.