Detta är en artikel från TT.

M om coronakommissionen: "Svidande kritik"

Telegram från TT / Omni
29 October 2021, 16.08

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar kritiken mot pandemihanteringen för ”svidande”.

Han anser att regeringsarbetet måste organiseras så att beslut kan fattas snabbare i kris.

– Det här är en svidande kritik både mot senfärdigheten i att fatta nödvändiga beslut och mot en bristande krisberedskap, säger Kristersson.

– Allra värst är att, trots att vi tillsammans med andra sade gång på gång att vi måste testa, provta, smittspåra så dröjde regeringen orimligt med detta.

Kristersson varnar för att allmänhetens tilltro till att regeringen kan styra landet i kris skadas. Han anser att det nu är viktigt att arbetet i regeringskansliet organiseras om.

Flyttat ansvar

Kristersson pekar på att statsminister Stefan Löfven har flyttat bort krisledningsansvaret från statsrådsberedningen.

– En regeringen måste ha kapacitet att fatta beslut i kris och då måste ansvaret ligga hos statsministern, säger M-ledaren.

Han pekar också på att ansvaret för krishanteringen ligger på många olika aktörer.

– Nu blev det ett kattrakande med olika myndigheter och mellan staten och regionerna, säger Kristersson.

TT: Att pandemiberedskapen var undermålig har väl många ansvar för?

– En pandemilagstiftning borde Sverige haft för länge sedan, absolut. Men krisledningen handlar inte bara om pandemilagstiftning utan om att kunna fatta beslut i helt nya lägen, säger Kristersson.

”Regeringens ansvar”

TT: Att pandemihanteringen var senfärdig, var inte det en medvetet vägval av Sverige som alla partier stod bakom?

– Nej, det kan man inte säga. Jag tror att ingen missade att vi från allra första mötet (med Löfven) sade att vi måste ha kunskap om hur stor smittspridningen är, vi måste veta vilka som är smittade. Utan provtagning och smittspårning finns inte den kunskapen, säger Kristersson.

– Jag var i mycket gott sällskap av väldigt många forskare som krävde exakt samma sak och regeringen valde att inte göra det. Det ansvaret måste vila på regeringen, säger M-ledaren.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i en skriftlig kommentar att ”det är en regerings uppgift att fatta svåra beslut i svåra stunder”, och att ”Stefan Löfven och den regering han företräder misslyckats kapitalt”.

”Senfärdigheten och ängsligheten har tyvärr kostat över 15 000 människoliv”, säger Åkesson.