Foto: Jessica Gow/TT

M vill återupprätta samhällskontrakt

Något riskerar att gå sönder i Sverige, enligt Moderaterna. På den kommande partistämman ska M putsa på en politik som ska "återupprätta samhällskontraktet".

Ett förslag är att dubbla kränkningsersättningen till brottsoffer och låta staten betala ut den direkt.

Telegram från TT / Omni
24 sept. 2019, 13.28

– Vi tror att Sverige kan så mycket bättre, men det kommer inte av sig själv, säger partiets förste vice ordförande Elisabeth Svantesson när hon presenterar program, förslag och handlingar inför M-stämman i Västerås i oktober.

På stämman lägger partiledningen fram fyra program med förslag som på olika områden ska återupprätta det samhällskontrakt som M anser är på väg att smulas sönder när staten inte klarar av att ge medborgarna den trygghet och välfärd som de har rätt att förvänta sig.

Svenska intressen

Det är förslag inom lag och ordning, rättvis och hållbar tillväxt, trygg och tillgänglig vård samt insatser för socialt utsatta barn. M lägger dessutom fram ett förslag till utrikespolitisk plattform med inriktning på en politik som i fortsättningen ska "utgå ifrån svenska intressen". På frågan om den inte gör det nu, svarar partisekreteraren Gunnar Strömmer:

– Ett ackord i den här texten och analysen är att svensk utrikespolitik nu utgår från ganska mycket av symboler och paroller, sådant som ligger utanför Sveriges omedelbara intressen. Det kan möjligen vara ideologiskt motiverat utifrån vad man har för syn på världen, men det grundar sig inte på Sveriges intressen.

Den svenska politiken vad gäller Israel och Palestina är ett exempel på hur det inte borde se ut, enligt Strömmer.

Var i kris

När M höll ordinarie stämma förra gången, i oktober 2017, var det i ett krisartat läge. Partiet hade just bytt ut Anna Kinberg Batra mot Ulf Kristersson och slitningarna om hur M skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna stora.

– Nu är vi ett parti som mår betydligt bättre, som har arbetslust att ta tag i problemen Sverige har och är fokuserat på sakfrågor som behövs för att lösa problemen, säger Svantesson.

Men opinionsstödet är inte vad M vill att det ska vara nu heller, och regeringsmakten gick M förbi efter valet förra året i och med Centerpartiets och Liberalernas uppgörelse med S och MP.

Stötta brottsoffer

Hon hoppas att partiet ska ta nya steg inom lag och ordning och inom området ekonom i och hållbar tillväxt.

– Ett nytt perspektiv är brottsoffrets. Nu är det mycket fokus på förövarna, men alla de brottsoffer som drabbas av exempelvis gängkriminalitet och sexualbrott, där måste vi också sätta fokus, säger Elisabeth Svantesson.

– Det gör vi genom att föreslå ökad ersättning till brottsoffer och genom att staten, inte brottsoffren själva, ska driva in den, säger hon.

Svantesson väntar sig att skatter och framtiden för public service kan bli ge heta debatter.

Fakta: Moderatstämman

Hålls i Västerås, 17–20 oktober.

Fyra program och en utrikespolitisk plattform från partiledningen ska behandlas.

300 motioner ska upp till debatt.

Källa: Moderaterna