Detta är en artikel från TT.

Malmö FF startar damlag – utan LB07

Telegram från TT / Omni
26 November 2019, 19.33, uppdaterad 26 November 2019, 21.57

Malmö FF ska inte slås ihop med LB07.

I stället väntar en resa från division 4 till damallsvenskan – och den kan bli lång.

– Man kan inte räkna med att ett lag går igenom alla serier direkt, säger Anders Pålsson, ordförande för Malmö FF.

Beslutet fattades på ett extrainsatt årsmöte på tisdagskvällen. En stor majoritet av medlemmarna röstade igenom det första förslaget om att starta ett damlag.

Men när det kom till förslaget om en sammanslagning med LB07 i elitettan krävdes två tredjedelars majoritet av rösterna för att det skulle bli verklighet. Efter sluten votering kom det aldrig ens nära. Uppslutningen var rekordstor och av totalt 1 389 röster var hela 1 093 emot en sammanslagning.

Beskedet möttes av jubel, applåder och supportersång från många medlemmar på plats.

– Jag trodde kanske att det skulle bli lite jämnare, säger MFF:s ordförande Anders Pålsson.

Daniel Andersson blir sportchef

Malmö FF ska i stället starta ett nytt damlag i division 4. Herrlagets sportchef Daniel Andersson blir sportchef även för damlaget, och styrelsens ambition är att ha en klar spelartrupp redan till nästa säsong.

– Vi vill ha spelare som vill vara i Malmö FF och är duktiga fotbollsspelare. Man får nog ha respekt för processtiden, men det är inte så att Malmö FF kommer att gå in i ett år utan att vilja vinna det året, säger Niclas Carlnén, vd för Malmö FF.

Sex år är den kortaste möjliga tiden det kan ta innan Malmö FF:s damlag spelar i Sveriges högsta division, förutsatt att laget flyttas upp från varenda serie på vägen.

Både Niclas Carlnén och Anders Pålsson hoppas på det. Men de tror att det blir svårt.

– Jag tror att det tar längre tid än så. Man kan inte räkna med att ett lag går igenom alla serier direkt. Det är det negativa med det här, det tar lång tid att få till en elitsatsning i Malmö FF, säger Pålsson.

"Hjärta och känslor"

Just det ser Thelma Ernst, ordförande för MFF Support, som det positiva med resultatet. Att det får ta tid och att damlaget får förtjäna sin framgång redan från första avspark.

– Det ska vara mycket hjärta och känslor, och det får man om man är med från början och bygger upp det. Att ta över någon annans plats i seriesystemet känns inte lika äkta. Det är bland annat därför många har tyckt att det här är en viktig fråga, säger Thelma Ernst.

Men Anders Pålsson såg omröstningen från den ljusa sidan.

– Vi är framför allt glada över att ha tagit tillbaka damfotbollen i Malmö FF, säger han.

Det har inte hänt sedan 2007 då Malmö FF bytte namn till LDB Malmö, samma klubb som i dag heter FC Rosengård.

Fakta: Malmö FF:s damlag

Malmö FF startade ett damlag första gången 1970. 16 säsonger senare vann MFF det första SM-guldet på damsidan. Totalt firades fem SM-guld i Malmö FF:s färger innan damernas lag blev en egen förening 2004 till följd av ekonomiska problem.

Tre år senare bytte Malmö FF:s damlag namn till LDB Malmö. Klubben vann därefter SM-guld 2010, men bytte namn igen 2013. Det som tidigare var Malmö FF blev då FC Rosengård, som i dag är en av Sveriges största klubbar på damsidan och som blev damallsvenska mästare den här säsongen.

Samtidigt som Rosengård vann SM-guld 2019 åkte LB07 ur den högsta ligan och spelar nästa säsong i elitettan.

Nu startar Malmö FF ett damlag på nytt, men spelet i de högre divisionerna får vänta. Efter en omröstning på tisdagens årsmöte beslutade en majoritet av medlemmarna att inte gå ihop med LB07 och i stället starta på nytt med ett helt oskrivet blad i division 4.