Maltas premiärminister avgår efter mordhärva

Maltas premiärminister Joseph Muscat kommer att avgå till följd av den senaste utvecklingen kring mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

Beskedet kommer efter att tusentals människor protesterat på nytt i Valletta.

Telegram från TT / Omni
01 dec 2019, 19.07

Muscat tillkännager en tidsplan för att lämna ifrån sig makten i ett tv-sänt framträdande på söndagskvällen, rapporterar maltesiska medier och Reuters. Han kommer att be sitt Labourparti att inleda en process för att välja en ny ledare den 12 januari – och någon gång efter det avgå både som premiärminister och partiledare.

– Det här är vad landet behöver i detta skede, säger Muscat.

Trycket har ökat på Muscat de senaste veckorna, när utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sedan tagit nya kliv och flera regeringsföreträdare kommit att figurera i den.

När tusentals människor marscherade genom huvudstaden Valletta på söndagen – skanderandes slagord mot korruption och "maffiastyret" – gick den mördade journalistens föräldrar och anhöriga i täten, rapporterar public service-kanalen TVM. Deras budskap var att Muscat stått i vägen för rättvisan i mordutredningen.

Misstänkt anklagar regeringen

Det var den 16 oktober 2017 som Daphne Caruana Galizia dödades när en bomb exploderade i hennes bil när hon satt i den.

Tre personer som greps kort därpå anklagas för att ha placerat ut bomben och detonerat den, men frågan som kvarstår efter två år är vem som ville att de skulle mörda journalisten.

I lördags anklagades den inflytelserika affärsmannen Yorgen Fenech formellt för att ha varit med och planerat mordet. Han är den enda som ställts inför rätta för det hittills.

I samband med att Fenech greps förra veckan avgick Keith Schembri, premiärminister Muscats stabschef och "högra hand", samt turismministern Konrad Mizzi. Bägge har tidigare avslöjats med ljusskygga ekonomiska kopplingar till Fenech.

Fick delta i möten

Yorgen Fenech nekar till inblandning, säger att brottsutredningen är politiskt styrd och pekar ut Schembri som hjärnan bakom journalistmordet. Schembri greps kort efter sin avgång, men släpptes senare och sades inte längre vara intressant för utredningen.

Premiärminister Muscat har kritiserats för att ha låtit Keith Schembri delta i slutna möten om mordutredningen även efter att Fenech gripits, trots att det då var känt att han och Fenech hade kopplingar.

Melvin Theuma, en taxiförare som säger sig ha agerat mellanhand vid beställningen av mordet, har benådats av regeringen i en uppgörelse som innebär att han inom kort kommer att vittna. Han förekommer bland annat på bild med Keith Schembri, en bild som demonstranter lyfter fram på olika plakat.

Partiet bakom Muscat

Medieuppgifter har i flera dagar gjort gällande att premiärminister Muscat är på väg att meddela sin avgång, men från hans håll var det länge tyst. Hans parti Labourpartiet uttryckte tidigare på söndagen att det hade fortsatt förtroende för honom. När den upprörda folkmassan passerade partihögkvarteret i Valletta bommades fönstren igen, skriver Times of Malta.

En delegation från EU-parlamentet är på väg till Malta för att granska rättsväsendets oberoende och uppgifterna om korruption på högsta nivå. Malta är en del av Europa, konstaterar den nederländska EU-parlamentarikern Sophie in't Veld, som leder delegationen.

"Detta berör oss alla", skriver hon på Twitter enligt Reuters.

Bakgrund: Personerna i mordhärvan

Daphne Caruana Galizia:Mordoffret, en framstående korruptionsgranskande journalist som skrev kolumner för maltesiska tidningar och bloggade. Dödades av en bilbomb den 16 oktober 2017.

Yorgen Fenech:Känd maltesisk affärsman som greps den 20 november och som är den enda personen som formellt anklagats för att ha legat bakom mordplanerna. Har ett hemligt offshore-bolag som avslöjades av Caruana Galizia innan hennes död. Pekar själv ut regeringens avgångne stabschef Keith Schembri, som han hade omfattande telefonkontakt med. Har begärt en benådan i utbyte mot vittnesmål om personer "nära premiärministern", men fått nobben.

Keith Schembri:Avgick som stabschef i Maltas regering när det uppgavs att han förhörts av polis i samband med att Yorgen Fenech greps. Greps, men släpptes två dagar senare varpå polisen sade att han inte längre var av intresse för utredningen. Är nära vän till premiärminister Joseph Muscat och har beskrivits som hans högra hand. Avslöjades med ett skalbolag i Panama och anklagades för korruption av Daphne Caruana Galizia.

Melvin Theuma:Taxiförare och misstänkt huvudman i ett illegalt spelsyndikat. Har benådats av Maltas regering i en uppgörelse där han ska vittna om sin roll som mellanhand vid beställningen av mordet.

Alfred och George Degiorgio:Bröder med kriminella kopplingar som anklagas för att ha planterat och detonerat bilbomben och som åtalas för mordet. Uppges ha fått motsvarande 1,5 miljoner kronor av beställaren. Bägge nekar till brottet.

Vince Muscat:Taxiförare och den tredje personen som åtalas för själva mordet. Har samarbetat med polisen sedan april 2018 och säger att han bara var bröderna Degiorgios chaufför.

Konrad Mizzi:Maltas turismminister som avgick kort efter stabschefen Schembri. Mordoffret Caruana Galizia avslöjade att han hade ett skalbolag i skatteparadiset Panama, till vilket det senare visade sig att det slussades pengar från Yorgen Fenechs hemliga offshore-bolag.

Chris Cardona:Näringslivsminister som omnämndes av någon av de misstänkta i förhör och sedan själv hördes av polis. Tog en timeout när Schembri och Mizzi avgick, men har sedan kommit tillbaka. Hade anklagats för korruption av Caruana Galizia.

Joseph Muscat:Maltas premiärminister sedan 2013. Lovade tidigt att avgå om det påvisas några som helst kopplingar mellan honom och mordet. När protesterna växte meddelade han till slut en plan för att lämna ifrån sig makten.

Källa: Reuters, Times of Malta