Mardrömskön till högskoleprovet sätts på paus

Tiotusentals människor står i kö för att anmäla sig till högskoleprovet och väntetiden är över 16 timmar. Många har tagit till fula knep och 89 fuskare har identifierats.

Men nu har beslutet fattats om att pausa den digitala kön över natten till lördag.

Telegram från TT / Omni
25 sept. 2020, 05.15

Det har varit en turbulent fredag då det var dags att anmäla sig till högskoleprovet. Efter en rekordlång väntetid, fusk och tekniskt strul med betalningar pausas kön över natten från klockan nio på fredagskvällen för att åter öppna på lördagsmorgonen klockan åtta. Då ska man få behålla sin plats i kön.

– Det hade inte varit rimligt att hålla folk vakna mitt i natten av det här skälet, säger den nationelle provsamordnaren Peter Honeth till TT.

Totalt handlar det om ungefär 27 000 platser som går att anmälas till. Enligt senaste siffran har drygt 7 400 personer knipit en plats, och ytterligare 51 000 står på kö. Frustrationen har varit stor och många har hört av sig till Universitets- och högskolerådet (UHR).

– Det är klart att man blir förbaskad och arg, det hade jag också blivit, säger Peter Honeth som berättar att det också varit en "jagad" dag för myndigheten.

– Det har varit en väldig påfrestning för oss, det får man säga.

89 fuskare

Flera personer har också försökt överlista systemet. UHR har identifierat 89 fuskare som genom sina "djupa datorkunskaper" tagit sig förbi kön. Fler fuskare eftersöks.

– Det är osolidariskt och de kommer inte att få skriva provet trots att de lyckades fuska till sig en anmäla, säger Peter Honeth.

En anledning till strulet är att systemet bara klarar av att hantera ett visst antal anmälningar i timmen. Men en betydande del av kön är också "fullständigt onödig".

– En del individer har parallellt anmält sig på flera enheter, datorer, mobiler, Ipads och vad de nu har. Då blir det flera platser i kön trots att man bara är en person, säger Honeth.

– Ett antal individer försöker också anmäla sig trots att de redan har ett giltigt högskoleprov. Då får de inte anmäla sig, men de tar fortfarande upp en plats i kön.

Kritisk studentkår

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) är kritiskt till att provet överhuvudtaget ska genomföras i höst med hänsyn till risken för smittspridning och rättssäkerheten. Ordförande Simon Edström säger att han inte är förvånad över att det är problem i anmälningsprocessen.

– Det här är väl nästintill att förvänta sig när politiken kör över experterna, och med väldigt liten tidsmarginal.

Edström hade i stället velat se ett prov nästa år med längre tid till förberedelser.

– Det här är ett urvalsinstrument för att bestämma vilka som ska få studera vad och när alla inte har möjlighet att delta så sätter det spelreglerna ur spel, säger han.

"För dem som behöver"

Provet i våras ställdes in på grund av coronapandemin och av samma anledning är antalet platser till höstens prov begränsat. Länge såg det ut som att det inte skulle bli något prov alls i år, men efter diverse turer bestämdes nyligen att provet hålls söndag den 25 oktober.

Endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig och UHR och Peter Honeth har uppmanat alla som kan vänta med att skriva provet att avstå denna gång, med tanke på trycket.

– Denna omgång är inte till för gymnasister i årskurs 1 och 2 som vill träna på provet, utan för dem som verkligen behöver, sade Peter Honeth tidigare i veckan.

Till det stora flertalet högskoleutbildningar råder dock inte konkurrens om platserna, utan alla med rätt behörighet kommer in.

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.