Foto: Anders Bjurö/TT

MFF tappade viktiga poäng i toppstriden

Hete Anders Christiansen räddade en poäng med ännu ett mål på hemmaplan. Men 1–1 mot Sirius var två tappade poäng i toppstriden för Malmö FF.

Telegram från TT / Omni
21 juli 2019, 17.03

I tio minuter såg det ut som att Uwe Röslers obesegrade svit på hemmaplan i allsvenskan var illa ute. Sirius var farligt med sin rörlighet och sitt fina passningsspel. Och sedan kom kallduschen för Malmö FF i den 26:e minuten när Philip Haglund nickade in 1–0 till bortalaget.

Det började buas lite på Stadion. Men serieledaren hittade en väg till att skapa chanser och ta över matchen igen.

Utdelningen kom snabbt för MFF. I den 38:e minuten slog Anders Christiansson till med en ”halv skorpion”. Bollen var nästan bakom kroppen när dansken avslutade det fina anfallet med en volley till 1–1.

– Det är ett snyggt mål. Bollen kommer där den kommer och det går snabbt. Det handlar bara om att reagera. Det är skönt att den gick in, säger Christiansen.

Besviken poängräddare

Det var sjätte allsvenska hemmamatchen i rad som mittfältaren gjorde mål. Fyra av de sex fullträffarna har varit matchavgörande.

– Jag kunde ha gjort ett till i dag. Tråkigt att vi inte får en seger med oss. Det är ju det som är rubriken: att vi tappar två poäng. Det hade vi väldigt gärna haft. Vi gick för tre poäng och tryckte på. Men det räckte inte i dag.

Anders Christiansen var verkligen en av huvudpersonerna i matchen. Inte bara för målet.

Han var inblandad i två straffsituationer offensivt där domaren Glenn Nyberg friade.

– Det är svårt. Jag har inte sett dem efteråt. Jag försöker gå efter bollen och har svårt att hålla balansen. Han (domaren) säger att där är kontakt, men inte tillräckligt för att det ska bli straff. Då respekterar vi det. Det är inte därför vi förlorar de två poängen i dag, säger Christiansen och fortsätter:

– En bra domarprestation. Jag har sagt tidigare: Jag tycker att han är Sveriges bäste domare.

AIK närmar sig

Med tio minuter kvar hade Christiansen en farlig frispark som blockerades till hörna.

– Det är den och den på slutet när jag blir frispelad och nån touchar den innan mål. Ibland var det som om det stod elva Siriusspelare på mållinjen. Vi ska spela snabbare, vara kreativare och löpa mer på kanterna.

I en tid där allsvenskan blandas med Europa League-kval för Malmö roterade tränaren Uwe Rösler laget igen. Det är så tufft om platserna att en landslagsmeriterad spelare som Oscar Lewicki inte ens fanns med i 18-mannatruppen den här söndagen.

Men nyförvärvet Jonas Knudsen fick debutera som mittback i fembackslinjen. Dansken visade prov på sin specialitet – långa inkast.

Det kanske kan bli ett vapen längre fram för MFF. Mot Sirius på söndagen hade laget behövt något mer i anfallsväg och därmed är AIK bara två poäng bakom serieledaren.