Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Militär sekretess kan förklara avspärrningen

Det är troligtvis militär sekretess – och inte strålningsnivåer – som förklarar Rysslands stängning av Dvinabukten för skeppstrafik, enligt två experter.

– Det här handlar om raketteknik för kärnvapenbärande ubåtar.

Telegram från TT / Omni
08 aug. 2019, 18.48

Efter torsdagens explosion vid en testanläggning utanför Archangelsk i Ryssland stängde landet av all skeppstrafik i en månad i den intilliggande Dvinabukten.

– Det här handlar om raketteknik för kärnvapenbärande ubåtar, vilket är bland det mest skyddsvärda som finns i den ryska militären, säger Martin Kragh, chef för Utrikespolitiska institutets Rysslands- och Eurasienprogram.

– Allt kring detta präglas av hög sekretess. Stängda säkerhetsområden, människor med hemliga befattningar. Det kan handla om att man vill sanera området på delar som kan ha spritids, antingen av sekretess- eller miljöskäl. Man kanske inte vet vad skadan är.

Riskabel strategi

Enligt vissa ryska källor ska explosionen ha inträffat ombord på ett fartyg, berättar Kragh.

– Det kan förklara varför man stänger av ett havsområde. Det är stora missiler och motorer det handlar om, explosionerna kan bli stora och mycket kan spridas.

Kragh tror inte att Ryssland hemlighåller skadliga strålningsnivåer.

– Jag gissar att om de ljög skulle det enkelt kunna verifieras av närbelägna länder med mätinstrument, som Finland och Sverige. Det vore en oerhört riskabel strategi och jag har svårt att se vad de skulle tjäna på det.

Stänga ute obehöriga

Anders Lennartsson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), delar bilden av att det förmodligen rör sig om militär sekretess.

– Ryssland har en historia av otydlighet och ovilja att erkänna strålningsnivåer. Avspärrningen kan vara kopplad till radioaktivitet, men det är mycket sannolikt att det handlar om normal militär sekretess, säger han.

Stora delar av Kolahalvön och närområdet är nästintill omöjligt för utlänningar att få tillgång till, enligt Lennartsson.

– Det är rimligt att spekulera att de stänger av bukten av samma skäl som polis spärrar av en brottsplats – för att stänga ute obehöriga och få lugn och ro att utreda vad som hänt.