Foto: Per Danielsson/TT

Miljoner saknas – ÖFK ändå kvar i allsvenskan

Även om Östersunds FK inte får in 15 miljoner kronor från sitt nya sponsoravtal – pengar som var avgörande för att Jämtlandsklubben fick förnyad elitlicens – så får laget spela i allsvenskan i år.

Det bekräftar Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl Erik Nilsson.

– Beslutet har vunnit laga kraft, säger Nilsson till Aftonbladet.

Telegram från TT / Omni
23 febr. 2020, 23.19

I december förra året upphävde Svenska fotbollförbundets överklagandenämnd det beslut som licensnämnden fattat om att inte bevilja Östersunds FK elitlicens för 2020.

Därmed fick den ekonomiskt krisande klubben stanna kvar i allsvenskan och fortsätta spela i Sveriges högsta serie till den kommande säsongen.

Avgörande för överklagandenämndens beslut var ett sponsoravtal från ett utländskt företag som skulle garantera Östersund 15 miljoner kronor och möjliggöra att verksamheten kunde fortsätta drivas på ett tillförlitligt sätt, något som Aftonbladet avslöjade i januari.

Pengarna skulle ha utbetalats i november och december förra året, men än så länge har inga pengar kommit in.

Ljög om samarbetet

Häromdagen rapporterade Expressen att företaget som ligger bakom sponsoravtalet är ett cypriotiskt bolag vid namn Puls8 – men företagets ägare ville inte kännas vid någon överenskommelse med Östersund när tidningen nådde honom.

– Någon skapar ett mysterium, inget annat än det. Det finns inget kontrakt, inga juridiska band, ingenting om en eventuell eller pågående relation med Östersund i den kontext du pratar om, sade delägaren Mark Eddison till Expressen.

Efter publiceringen gick ÖFK ut på sin hemsida och förklarade att det visst finns ett sponsoravtal parterna emellan, men att Puls8 förnekat detta eftersom samarbetet är konfidentiellt och att publicitet kan skada pågående förhandlingar.

Riskerar inga påföljder

Östersund vidhåller alltjämt att det finns ett bindande avtal mellan klubben och Puls8. Men oavsett hur det blir med intäkterna som samarbetet uppges vara tänkt att generera, löper klubben inte någon risk att åka på påföljder för att eventuellt ha lurat överklagandenämnden gällande det påstådda tillskottet på 15 miljoner kronor.

Det bekräftar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Det är sådana här saker man måste leva med när det har gått igenom instanserna.

– Beslutet som har fattats kring Östersund, det har vunnit laga kraft. Östersund har licens för att spela i allsvenskan 2020, säger han till Aftonbladet och påtalar att den enda konsekvensen av att Östersund potentiellt beviljats elitlicens på felaktiga grunder kan bli att regelverket ses över.

– Får vi det mandatet vid förbundsmötet om en månad så kan vi ha framme förslag till ändringar vid representantskapsmötet i höst. Så det går relativt fort ändå. Alla inblandade är intresserade av det, säger Karl-Erik Nilsson.