Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Miljonsatsning på kortfilmer om framtiden

Efter "Bergman revisited" ska nu Sveriges främsta filmare få ge sig i kast med framtiden. År 2121 är temat för SVT:s och Svenska filminstitutets nya ambitiösa kortfilmssatsning.

Telegram från TT / Omni
04 juni 2019, 13.58

Hur ser världen ut om 100 år? Svenska produktionsbolag och producenter kan nu söka stöd för en film som på maximalt åtta minuter ska skildra tillvaron år 2121. Sex filmer får sedan premiär på Göteborgs filmfestival 2021, för att så småningom visas i SVT.

Varje film kan få 1,4 miljoner kronor i stöd, vilket enligt Helena Ingelsten, projektledare på SVT Dokumentär & kortfilm, är Sveriges största kortfilmssatsning någonsin. SVT och SFI finansierar med hälften var och förhoppningen är att satsningen ska resultera i framtida kultfilmer, där man tar ut svängarna ordentligt.

Kraftsamling för publik

Under ett seminarium på Filmhuset i Stockholm presenterades förutom ovanstående även fyra andra sedan tidigare offentliggjorda filmstöd i detalj. En tydlig ambition från Svenska filminstitutets sida är att öka intresset för svensk film hos publiken. 2018 låg marknadsandelen för svensk film på 18,7 procent och som ett led i att få upp den siffran uppmanades de som nu söker stöd att tänka mer i publika banor.

– Ungefär 75 procent av allt som kommer in till våra filmkonsulenter i dag är drama. Vi vill se en bättre spridning och kraftsamlar nu för att nå upp till en högre publikandel. Någonstans i spannet 22–30 procent borde det variera emellan, säger Magdalena Jangard, chef för produktionsstödsenheten på SFI.

Fakta: Nya stöd från SFI – i urval

"It's love". Romantisk komedi om max fem minuter kan söka detta nya kortfilmsstöd på 300 000 kronor. Sökande uppmanas att tänka "bultande hjärta" och att gärna utmana stereotyper.

Kvinnliga etablerade manusförfattare kan söka ett nytt manusstöd för filmer med tänkt budget på över 30 miljoner kronor.

Verksamma manusförfattare kan söka stöd för ungdomsfilm (13 –18 år). Denna kräsna målgrupp väljer helst utländsk film och går mycket på bio. I dagsläget finns ingen svensk film för denna målgrupp alls på repertoaren. Tanken är att projekt som söker ska ha ett tänkt publikmål på minst 100 000 besökare och som inspiration visades bilder ur "Skam", "Störst av allt" och "Twilight".

Mer information finns på filminstitutet.se