Foto: Christine Olsson

Ministern: Leveranser påverkar mer än stoppet

Stoppet för Astra Zenecas vaccin är inte det som spräcker vaccinmålet, nu när 65-plussarna kan få vaccinet igen. Däremot gör allt leveranstrassel att målet kan behöva justeras, enligt socialministern.

Telegram från TT / Omni
25 mars 2021, 18.43

En veckas stopp för Astra Zenecas vaccin påverkar inte målet att befolkningen ska vara vaccinerade och klara till slutet av juni, förklarar Lena Hallengren (S). I alla fall inte nu när Folkhälsomyndigheten (FHM) sagt att 65-plussarna kan få vaccinet.

– Men givet den situation vi har med leveranserna kan det påverka, säger hon.

Det ser ut som att Sverige kommer att få betydligt mindre vaccin från Astra Zeneca än utlovat. Enligt FHM rör det sig om 3,3 miljoner färre doser än beräknat.

– Vi kan ju inte vaccinera med vaccin som vi inte har, påpekar Hallengren.

Äldre fortfarande på tur

Leveransproblemen får större betydelse för tidplanen än stoppet, förklarar hon. Det är framför allt de över 65 som står i tur för att bli vaccinerade nu. Att de kan få Astra Zenecas vaccin igen är välkommet.

För en vecka sedan sa Hallengren att vaccinmålet kan behöva justeras. Beskedet nu, efter beslutet om Astra Zenecas vaccin till 65-plussarna, är ungefär detsamma.

Målet kan spricka, men det går inte att säga hur det blir.

– Vi sitter i dialog med Sveriges kommuner och regioner om det nu, hur stor del av dem över 65 år som återstår. Vi kan inte göra den bedömningen nu.

Hon konstaterar att det som hänt med leveranserna ligger utom Sveriges och regionernas kontroll.

– Jag kan inte säga om målet kan nås. Det handlar om det vaccin vi får, säger hon.

Sverige har ju tecknat avtal om vaccinleveranser med läkemedelsbolagen, och att det skulle bli trassel av den här typen är inget som kan läggas in i en tidplan, förklarar hon.

– Vi kan ju inte sitta och teckna avtal och sedan tänka att "vi får det nog inte". Enligt avtalen vi tecknat så hade vi nått målet, men när volymerna inte kommer så kan vi inte göra så mycket åt det. Vi jobbar tillsammans med andra länder för att trycka på.

Vaccinvilja och Astra Zeneca

Frågan är dock om oklarheterna kring biverkningar kommer att påverka viljan att ta emot Astra Zenecas vaccin, även för 65-plussarna som nu kan få det igen.

– Hade jag varit över 65 så hade jag tackat ja, men nu är jag inte det, säger Hallengren.

Hon understryker att det handlar om väldigt få fall av biverkningar, och inget av fallen rör äldre personer, och att myndigheterna gjort bedömningen med både marginal och stor omsorg. Därför ska man se nyttan med vaccinet som större än risken, tycker hon.

– Jag tycker att man ska känna sig trygg, vi går inte den enkla vägen och bara kör på med vaccineringen, säger Lena Hallengren.

Astra Zenecas vaccin till personer över 65

Rekommendationen är nu att personer över 65 år återigen kan få Astra Zenecas vaccin – nyttan bedöms större än riskerna.

För övriga gäller dock fortsatt stopp. "Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att rekommendera landets regioner fortsatt paus för användandet av AstraZenecas vaccin bland personer under 65 år, tills vidare och i avvaktan på mer data kring säkerheten för de åldrarna", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Källa: Folkhälsomyndigheten