Foto: Björn Lindgren/TT

Minst tio kommuner lutar åt tiggeriförbud

Fyra kommuner har infört olika hårda begränsningar av tiggeri, och minst ytterligare 10 av de 290 kommunerna har liknande planer. Det visar en kartläggning gjord av SR Ekot.

Telegram från TT / Omni
26 aug. 2019, 05.23

– Vi har gått från en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, som vid sidan av Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm begränsat eller förbjudit tiggeri.

Jansson är socialdemokrat, men de flesta av de kommuner som på Ekots fråga svarat att de ska införa åtgärder mot tiggeriet har styren med Moderaterna i spetsen. Det rör sig om fem i Skåne – Bromölla, Båstad, Staffanstorp, Trelleborg och Skurup, fyra runt Stockholm – Danderyd, Lidingö, Ekerö och Täby – samt en nära Göteborg, nämligen Kungsbacka.

I ytterligare 16 kommuner är styret öppet för att dylika åtgärder kan komma i framtiden.

Men det innebär alltså att det i nära nio av tio kommuner inte verkar finnas några sådana planer.

– Vi har sannolikt flera partier som skulle stödja ett förbud, men då måste det finnas ett problem, säger Hans Bertil Sinclair (M), kommunstyrelseordförande i Klippan, till Ekot.