Foto: Jonas Ekströmer/TT

Misstänkta konton i svenska storbanker

Den bedrägerimisstänkta lettiska låneplattformen Envestio har använt konton i de svenska storbankerna SEB och Swedbank, rapportar SVT Nyheter. Mångmiljonbelopp ska ha förts över till tveksamma verksamheter.

Telegram från TT / Omni
16 juni 2020, 08.41

Både SEB och Swedbank uppger för SVT Nyheter att de känner till Envestio, som kan ha blåst tusentals kunder på upp till 300 miljoner kronor. Pengarna ska ha förts över till kryptovalutaföretag, brevlådebolag och finansbolag i Malta.

Enligt SEB har man ett nära samarbete med baltiska myndigheter för att stoppa bedrägerierna. Även Swedbank är enligt enhetschefen Anders Ekedahl inställd på att samarbeta med myndigheter som utreder misstankarna.

– Jag förstår att det pågår en polisutredning kring detta. I de baltiska länderna, i den mån vi blir kontaktade av myndigheter, kommer vi svara på allt vi kan – det har vi inte blivit, säger Anders Ekedahl till SVT Nyheter.

Finansinspektionen (FI) beslutade i våras att Swedbank skulle betala en sanktionsavgift på fyra miljarder kronor för brister i bankens kontroll av penningtvätt i Baltikum. En sanktionsprövning för liknande problem inom SEB pågår på FI, som väntas fatta beslut i frågan i slutet av juni.