Moskvabor till val efter stora protester

Under dagen hålls ett 20-tal regionala och lokala val i Ryssland, efter veckor av protester mot att kandidater från oppositionen nekats att delta.

Telegram från TT / Omni
08 sept. 2019, 04.20

Mest uppmärksammat är valet till stadsduman i Moskva, där omkring 7,2 miljoner människor ska rösta fram 45 ledamöter.

Valet i Moskva har väckt kontroverser sedan valkommissionen stoppat ett 50-tal oppositionella kandidater från att delta. Det har i sin tur lett till stora protester. Vid ett tillfälle uppskattas runt 50 000 människor ha samlats, enligt Reuters.

Flera av protesterna har mynnat ut i våldsamheter. Runt 2 000 människor har gripits av polis, flera har åtalats och dömts – bland annat för misshandel och massupplopp. Åtal har också väckts mot flera av de nekade kandidaterna.

Ljubov Sobol, en av oppositionens kandidater som stoppats från att ställa upp, anser att valet har förlorat sin legitimitet.

– Det är klart att ingen kommer att vilja gå och rösta, säger hon, enligt AFP.

I fredags attackerades valkommissionens chef, Ella Pamfilova, som i en intervju med nyhetsbyrån AP tidigare i veckan försvarade besluten att utesluta oppositionella kandidaturer. Pamfilova överfölls i sitt hem av en maskerad man utrustad med ett elchockvapen, enligt Reuters.