Detta är en artikel från TT.

Nämnd uppvaktar regeringen om 3-åring

Telegram från TT / Omni
24 September 2021, 14.30

Faller med den familjehemsplacerade treåringen i Skåne som nu ska utvisas ensam till Nigeria fortsätter engagera.

Nu uppmanar individ- och familjenämnden i Landskrona – som från början tog beslut om familjehemsplacering – justitiedepartementet att se över lagen, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Fallet, som först uppmärksammades av Dagens Nyheter, handlar om en pojke vars mamma sökt asyl i Sverige. Pojken omhändertogs när han var elva dagar gammal, men enligt beslut av Migrationsverket och migrationsdomstolen får barnet inte uppehållstillstånd. Migrationsöverdomstolen har nekat fallet prövningstillstånd.

Treåringen har levt i princip hela sitt liv i familjehemmet i Skåne. Nu ska pojken utvisas till Nigeria, trots att han aldrig haft kontakt med släktingar där.

Fallet har engagerat tusentals människor, och i nuläget har nära 160 000 personer skrivit under en namninsamling.

Nu agerar även individ- och familjenämnden i Landskrona, som från början tog beslut om familjehemsplaceringen av barnet då de biologiska modern inte kunde ta hand om sin son. Politiker från samtliga sex partier i nämnden har undertecknad en skrivelse riktad till justitieutskottet och justitiedepartementet.

– Vi kan kanske inte göra så mycket mer i ärendet. Men vi kan åtminstone tillskriva våra riksdagsledamöter och de som sitter i utskottet och på departementet och säga att vi faktiskt tycker att man borde titta över lagstiftningen, säger Torbjörn Brorsson (M) som är ordförande i nämnden till tidningen.