Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan hälften i Ischgl tros ha antikroppar

Nästan hälften av invånarna i den österrikiska skidorten Ischgl – "Alpernas Ibiza" – tros bära på antikroppar mot coronaviruset, enligt en studie som bygger på testresultat från stora delar av befolkningen.

Telegram från TT / Omni
25 juni 2020, 20.40

Den populära skidorten i Tyrolen pekades tidigt ut som en smitthärd för coronaviruset. Besökande turister från hela världen tog sedan viruset med sig till sina hemländer innan stora delar av Europa stängdes ned i mitten av mars.

Nu har forskare vid Medizinische Universität Innsbruck genomfört antikroppstester på 1 259 vuxna och 214 barn från omkring 480 hushåll. Testerna, som genomfördes på 79 procent av befolkningen under tidsperioden 21-27 april, visar på en häpnadsväckande hög andel med antikroppar.

Forskarna drar slutsatsen att 42,5 procent av invånarna bär på antikroppar mot coronaviruset. Siffran är lägre i den yngre befolkningen, endast 27 procent av dem under 18 som testades bar på antikroppar. En möjlig förklaring kan vara att de hade mindre kontakt med infekterade personer, eller att deras immunförsvar reagerar annorlunda på viruset, enligt en epidemiolog.

Österrike, med sina nio miljoner invånare, har varit relativt förskonat under coronapandemin med mindre än 17 400 bekräftade fall och runt 700 dödsfall.