Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nej till ny folkräkning

Det blir ingen nationell folkräkning. Riksdagens skatteutskott har avslagit såväl Moderaternas som Sverigedemokraternas förslag till utskottsinitiativ.

Telegram från TT / Omni
13 okt. 2020, 14.42

Moderaterna anslog 500 miljoner kronor i sitt budgetförslag för en ny nationell folkräkning. Partiet hänvisar till att det enligt Skatteverkets beräkningar bor cirka 200 000 personer i Sverige på felaktiga adresser.

En ny folkräkning skulle ge staten möjlighet att bättre bekämpa brott och verktyg för att hindra framväxten av utanförskap och parallellsamhällen, enligt M. Förslaget fick bara stöd av SD och KD. SD:s förslag stöddes bara av SD.

Utskottets majoritet konstaterar att Skatteverket fått mera resurser för att förbättra folkbokföringen. Om ytterligare resurser krävs, är utskottet öppet för det.

Moderaternas företrädare i skattefrågor, Niklas Wykman är kritisk.

– Det är häpnadsväckande att man röstar nej till till detta med tanke på de problem Sverige har. Det behövs en nationell folkräkning. Om man inte har ordning och reda i folkbokföringen så är det väldigt svårt att möta både bidragsbrott i välfärdssystemen och många typer av kriminalitet och organiserad brottslighet, säger han till TT.