Foto: Joakim Goksör/TT

Nordea: Riksbanken sänker räntan i år

Riksbanken tvingas att sänka räntan redan i år. Det tror Nordeas ekonomer som är betydligt mer negativa om svensk ekonomi än Riksbanken och regeringen.

Telegram från TT / Omni
04 sept. 2019, 09.11

Storbankernas konjunkturrapporter har den senaste tiden varnat för allt mörkare ekonomiska tider. Nordea är inget undantag.

Svensk tillväxt spås tappa fart, från 1,3 procent till 1,0 procent nästa år samtidigt som arbetslösheten stiger från 6,6 procent till 7,1 procent 2020.

Det kan jämföras med regeringens nyligen presenterade prognos som var oförändrad jämfört med april, det vill säga 6,3 procent i år och 6,4 procent 2020.

– Lyssnar man på finansministern och Riksbanken kan man få känslan att det är omvärlden som går dåligt men Sverige går bra. Vi håller inte med, utan de är alldeles för optimistiska. Man ser det som händer i omvärlden men tycks inte riktigt ta till sig det, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Frostiga förutsättningar

Nordea beskriver i stället den svenska ekonomin som "frostig" där Riksbanken får fortsatt kämpa på med inflationsmålet på två procent och tvingas sänka styrräntan redan i år till minus 0,5 procent, samma nivå som räntan låg på innan höjningen i december förra året.

På den nivån stannar styrräntan också för resten av prognosperioden, enligt banken

– Tittar man på inflationen så är vår bedömning att Riksbanken ligger alldeles för högt. Vi tror att Riksbanken behöver revidera ned sin prognos och strategin att höja räntan är borta. I stället gör vi bedömningen att Riksbanken sänker räntan i december, säger Annika Winsth.

Konsekvensen för svenskar blir en fortsatt dyr euro där den till och med når 11 kronor nästa år, spår banken.

Hongkong – ett orosmoment

Den svenska utvecklingen sker samtidigt som det globalt sett råder orostider där centralbankerna försöker att främja konjunkturen med expansiv räntepolitik. Största risken finns dock främst inte genom handelskonflikten mellan USA och Kina utan en rad geopolitiska utmaningar som är väldigt svåra att prisa in eventuella effekter av i nuläget, påpekar Annika Winsth.

Dit räknar hon Irankonflikten, utvecklingen kring Nordkorea liksom Argentinas ekonomi men framförallt – oron i Hongkong som kan få stora globala ekonomiska konsekvenser.

– Jag skulle säga att dessa är ett större problem än handelskonflikten mellan USA och Kina. Den kommer förvisso ligga där som en våt filt men inte knuffa in oss i en kris. Det kan de här oroshärdarna göra och det är obehagligt det vi ser nu.

Rättad: I en tidigare version förekom ett delvis felaktigt påstående om Nordeas ekonomers syn på konjunkturläget.