Detta är en artikel från TT.
I tre års tid var han borta från offentligheten. Sedan återvände han plötsligt till fotbollsplanen i november.
Nu ställer sig alla frågan: Vad hände egentligen med nordkoreanen Han Kwang-Song?
– Det är konstigt att en sådan fotbollsspelare bara försvinner, säger Nordkoreakännaren Niklas Swanström.
Det är enkelt att följa de allra flesta professionella fotbollsspelares karriärer. Matcher spelas, övergångar registreras och spelarna lever allt som oftast väldigt publika liv.
Han Kwang-Song var länge en sådan spelare.
En lovande nordkoreansk talang som i ung ålder flyttade till Italien där han tillhörde Cagliari, Perugia och Juventus. 2017 blev han den förste nordkoreanske spelaren att göra mål i Serie A. Detta samtidigt som han etablerade sig i landslaget.
Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, säger att idrottare från Nordkorea generellt sett har väldigt hög status i hemlandet. Att dessutom spela utomlands, likt Han Kwang-Song, stärker bara den bilden.
– Sedan är det ju också ett sätt att projicera ett lyckosamt samhälle. Man kan dra starka paralleller till Sovjetunionen och Östtyskland, att man använder idrott och idrottare för att projicera ett positivt budskap. Det ser man även när det gäller kultur och hur det används som ett politiskt verktyg, säger Swanström.
Försvann efter FN-sanktionerna
Men för Han Kwang-Song skulle karriären ta en oväntad vändning.
När Nordkorea 2017 genomförde sitt sjätte kärnvapentest valde FN att införa sanktioner. Alla landets medborgare som arbetade utomlands var då tvungna att återvända till landet senast i december 2019. Detta för att de pengar som de tjänade utomlands inte skulle kunna finansiera den nordkoreanska militären.
Trots detta blev Han Kwang-Song kvar utomlands. Hans dåvarande klubb Juventus sålde honom till qatariska klubben al-Duhail. En FN-säkerhetspanel med Nordkorea-experter kontaktade då italienska och qatariska myndigheter, men övergången stod kvar, enligt New York Times. Han spelade några matcher för al-Duhail men efter en tid syntes han inte längre till.
Förklaringen?
En qatarisk delegation meddelade FN i januari 2021 att han fått sitt kontrakt uppsagt och därefter lämnat landet. Enligt qatariska dokument som skickades till FN sattes Han Kwang-Song på ett flyg som gick till Rom eftersom Nordkoreas gränser var stängda på grund av coronapandemin.
Därefter blev det tyst. I nästan tre år.
Niklas Swanström känner inte till någon liknande historia kopplad till nordkoreansk idrott.
– Det här är nytt i och med att han var så pass internationellt gångbar. Att han var känd internationellt och spelade internationellt. Det är konstigt att en sådan fotbollsspelare bara försvinner, säger han.
Tillbaka på planen – efter tre år
CNN skriver att han ska ha befunnit sig på en nordkoreansk ambassad i Rom de senaste åren. Men den 16 november i år fanns han med i Nordkoreas trupp till VM-kvalet mot Syrien, rapporterade flera medier. Fem dagar senare var han en av målskyttarna när Myanmar besegrades.
– Det är en politisk framgång att ha nordkoreanska spelare internationellt så jag tror inte att Nordkorea ser att det finns något syfte med att isolera honom. Om det inte är något som de inte känner till, någon politisk dimension som orsakar det här, säger Swanström.
För Nordkorea fortsätter VM-kvalet härnäst med match mot Japan i mars. Om Han Kwang-Song finns med i truppen återstår att se.
Nordkorea
Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till totalitäre ledaren Kim Jong-Il och sonson till ”landsfadern” Kim Il-Sung. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade.
Den officiella ideologin juche i Nordkorea hyllar ”nationellt oberoende” och ”självtillit”. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält för de cirka 25 miljoner invånarna.
Godtyckliga gripanden av regimkritiker, obefintlig rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande.
Uppgifter tyder också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, förutom för grova brott.
Nordkorea är samtidigt en kärnvapenstat som lägger stora resurser på sitt försvar. Enligt FN:s resolutioner får landet inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Upprepade brott mot dessa resolutioner har lett till att landet utsatts för omfattande sanktioner.
Källor: Landguiden/UI, NE med flera.