Norsk hotellkung blir ny ägare av Ving

Möjligheten gav honom nästan gåshud, om man får tro hotellmagnaten själv. Nu kan Petter Stordalen lägga till charterbolaget Ving till sin ägarportfölj.

Tillsammans med två riskkapitalbolag tar norrmannen över Ving.

Telegram från TT / Omni
30 okt. 2019, 09.15

Inför stort jubel bland de anställda på huvudkontoret presenterades den nye ägaren. Det var en stor överraskning som klev ned för trappan – även för de anställda. Bland nya ägarnamn som det spekulerats om på förhand återfanns absolut inte Stordalen.

– Det är ett världsklassbolag, nummer ett i Norge och Sverige, säger Stordalen. Vi har både kompetens och de finansiella musklerna för att Ving-gruppen ska kunna fortsätta att utvecklas.

För TT utvecklar Stordalen varför han nu går in i bolaget:

– För mig har Ving varit symbolen för att resa till solen. När vi såg den här möjligheten fick jag nästan gåshud och vi har jobbat dag som natt. Det har varit förhandlingar ända fram tills nu.

Säkrat upp hotell

På en fråga på pressträffen om hotell och existerande avtal för Ving-gruppen säger Stordalen:

– Vi har säkerställt nästan alla hotell. Det återstår några få men vi är säkra på att vi ska kunna nå en överenskommelse även med dem.

Försäljningen blev aktuell efter att Vings ägare Thomas Cook-gruppen för drygt en månad sedan gick i konkurs. Det har därefter spekulerats om nya ägare, bland annat har det svensk-tyska riskkapitalbolaget Triton nämnts i förhandsspekulationerna.

Men nu köper Petter Stordalen 40 procent av Ving genom sitt bolag Strawberry Group. Riskkapitalbolaget Altor med ägarskap i bland annat sportkedjan XXL och gymkedjan Sats står för lika mycket, medan återstående 20 procent köps av brittiska TDR Capital. Totalt satsar de nya ägarna sex miljarder kronor. Verksamheten flyttas till en ny koncern, och kunder som har pågående eller framtida bokningar berörs enligt Ving inte av förändringen.

Norsk hotellmagnat

Affärsmannen Petter Stordalen är annars framför allt känd som hotellmagnat och ägare av kedjan Nordic Choice Hotels som är Nordens största hotellbolag. Någon erfarenhet av charterverksamhet har han dock inte.

– Det här känns fantastiskt. Det har varit enormt ansträngande och komplicerat. Sedan konkursen inträffade har vi satts i en väldigt komplicerad situation och vi har jobbat dag som natt, säger Magnus Wikner, koncernchef för Ving.

TT: Vad betyder det nu för de anställda?

– De här ägarna går in och säkrar att bolaget kan leva vidare. De säkrar jobben för de drygt 2 000 anställda och skjuter till nytt kapital. De skapar trygghet och långsiktighet.

Fakta: Ving-affären

Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget medan TDR Capital står för resterande 20 procent.

Verksamheten flyttas till en ny koncern. Detta betyder enligt Ving att några av de svenska bolagen försätts i konkurs och därefter tas över av den nybildade koncernen.

Köpet inkluderar all pågående verksamhet och påverkar därmed inte aktuella bokningar eller kommande resor.

Källa: Ving