Foto: Richard Drew/AP/TT

NY Times backar – lögner i hyllad podcast

Den ansedda tidningen The New York Times klipper om en hyllad podcastserie och gör avbön – sedan det visat sig att huvudpersonen bluffat.

Telegram från TT / Omni
18 dec 2020, 15.59

Serien "Caliphate" (kalifat på svenska) sökte förklara varför unga män lockades till terrorgrupper som IS i Syrien. I centrum stod en ung kanadensisk man som beskrev hur han gjort just detta och bland annat utfört makabra avrättningar.

Samme man står nu inför rätta i hemlandet anklagad för att ha iscensatt en terrorbluff med en rad lögner, rapporterar National Public Radio. Enligt kanadensiska myndigheter är hans kopplingar till IS helt påhittade. Hans berättelser, som publicerats på flera håll, går inte ihop.

"Caliphate" hyllades för ett starkt berättande kombinerat med ett noggrant journalistiskt arbete och vann flera priser. Den profilerade terrorismreportern bakom podden har omplacerats efter en internutredning. Där fann man att det inte gjorts en tillräcklig faktakoll.

Serien kommer att ligga kvar, men klipps om rejält och åtföljs numera av en kommentar från chefredaktör Dean Baquet där det står att serien aldrig borde ha gjorts med den ljugande mannen i en central roll.

Redaktionens ansvariga föll för en "story" som var alldeles för bra, säger Dean Baquet till NPR:

– Jag tror att vi föll för den så mycket att vi inte lyssnade tillräckligt noga när vi fick bevis för att han kanske hittade på saker.