Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Ny VM-motståndare för Sverige: Påverkar oss

Sveriges första motståndare i VM i handboll, Tjeckien, drar sig ur mästerskapet i Egypten på grund av coronasmitta i truppen.

Sverige får i stället möta reservlaget Nordmakedonien.

– Det är klart att det påverkar oss att få ett nytt lag, det blir ett annorlunda mästerskap, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Telegram från TT / Omni
12 jan. 2021, 10.53

Senare under tisdagskvällen meddelade även USA att man hoppar av VM på grund av coronasmitta. USA hade bara tolv friska spelare att skicka till Egypten. Schweiz, 16:e på EM i fjol, ersätter.

Bara några timmar efter att Sverige kommit fram till Kairo fick man besked om att Tjeckien dragit sig ur VM och Nordmakedonien, som kom på 15:e plats på EM i fjol, fått frågan om att ersätta.

"Nordmakedonien har varit 'standby' om något lag drar sig ur vid någon tidpunkt och har spelat några träningsmatcher", säger VM-basen Khaled Fathy till VM:s webbplats.

– Vi har pratat om reservlagen och som tur var mötte de Chile i två träningsmatcher nyligen. Men vi har ju inte förberett oss på dem, det har vi gjort på Tjeckien, säger Solberg i en videopresskonferens.

– Så nu ska vi sätta igång och analysera Nordmakedonien. Förutom matcherna mot Chile ska vi analysera deras två EM-kvalmatcher från november.

Solberg säger att han förstås helst hade mött Tjeckien som man förberett sig på under en lång tid.

– Men vi har bestämt oss för att anta utmaningen och fokusera på vårt eget spel och ha en positiv inställning, säger han.

Inte mycket sömn

Det kommer inte att bli så mycket sömn för Solberg och videoanalytikern Mikael Franzén i natt. I morgon ska det svenska laget sätta spelplanen mot Nordmakedonien.

– Det vi vet är att de ofta spelar ett mer offensivt försvar än Tjeckien så det blir en lite annan typ av anfallsspel än vi förberett oss på.

Nordmakedonien har också en svårstoppad stjärna i Kiril Lazarov.

– Det är en fantastisk spelare som vi får hitta en lösning för att kunna stoppa honom.

Totalt har nio spelare och sex ledare i den tjeckiska truppen testat positivt för covid-19 under samlingen inför VM, rapporterar Radiosporten som hänvisar till uppgifter i tjeckisk tv. Tjeckien slutade tolva i EM förra året.

Smitta i Brasilien och Kap Verde

Förutom Tjeckien har fyra andra nationer drabbats av covid-19 under VM-förberedelserna. Sverige har haft två fall, Anton Lindskog och Albin Lagergren, och fick resan till Kairo uppskjuten en dag.

I USA, som har svensken Robert Hedin som förbundskapten, hade 18 spelare testat positivt och även Hedin. Därför tvingades laget lämna återbud till VM-spel.

Coronasmitta finns även i Brasiliens trupp, enligt ett pressmeddelande som norska tidningen VG har tagit del av. Kap Verde ska också ha fått positiva covid-19-tester och truppen är isolerad i Portugal där de har förberett sig för mästerskapet.