Nyförvärven bakom Frölundas seger

Två nykomlingar fixade Frölundas seger med 2–0 över Skellefteå.

Jacob Nilsson, ny från Färjestad, snärtade in 1–0 i början av den tredje perioden och målvakten Matt Tomkins kom direkt från AHL och höll nollan i sin allra första SHL-match.

Telegram från TT / Omni
16 September 2021, 21.35, uppdaterad 16 September 2021, 22.25

Två nykomlingar fixade Frölundas seger med 2–0 över Skellefteå.

Jacob Nilsson, ny från Färjestad, snärtade in 1–0 i början av den tredje perioden och målvakten Matt Tomkins kom direkt från AHL och höll nollan i sin allra första SHL-match.

– En fantastisk känsla för mig personligen. Är glad att jag kunde göra min del, det blir inte bättre än så här. Men det allra viktigaste var att laget tog tre poäng, säger Tomkins, som motade samtliga 25 skott i SHL-debuten.

Där visade Frölunda betydligt bättre kvalité än i premiären mot Brynäs. Då föll laget ihop i ledning, nu försvarade man sig uppoffrande och hjälpte på så sätt sin 27-årige målvakt att hålla nollan.

– Vi gjorde mycket som var bra i dag och höll oss till vår matchplan. Det gjorde vi inte mot Brynäs, så det här var ett steg framåt, säger Tomkins.

”Visar offervilja”

Offensivt fungerade det väl sisådär för Göteborgslaget. Passningarna hittade sällan rätt adress, men därvidlag var Skellefteå inte mycket bättre.

– Vi spelade riktigt dåligt med puck, vet inte riktigt vad det beror på. Men vi krigar och visar offervilja. Och så har vi en målvakt som håller nollan. Just inställningen och attityden gör att vi vinner i dag. Förra året hade vi inte vunnit den här matchen, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Två minuter in i slutperioden spräcktes nollan och avgjorde i praktiken matchen.

Då kunde Frölundas nyförvärv Jacob Nilsson snappa upp pucken i slottet och med ett rappt skott ordna 1–0, som på slutet följdes av 2–0 i öppen kasse genom Jan Mursak.

– Pucken dök upp framför mig, jag tog ytan och prickade in den, säger målskytten som gjorde ett mål även vid premiärförlusten mot Brynäs.

”Steg i rätt riktning”

Precis som Roger Rönnberg såg han att en hel del som kan förbättras i spelet.

– Men det var ett stort steg i rätt riktning. Tycker att vi var mycket kompaktare i försvarszonen och hjälper målvakten bättre i dag, säger Jacob Nilsson, som trivs utmärkt i Frölunda så här långt.

Detsamma gäller Matt Tomkins:

– Allting överträffar mina förväntningar. Trivs jättebra i staden Göteborg samtidigt som Frölundas organisation gör ett fantastiskt jobb.

Men trots sin debutnolla står han stadigt med båda skridskorna kvar på isen.

– Försöker alltid att fokusera på nuet och inte tänka på framtiden, säger han.

För Skellefteås del var matchen ett bakslag efter premiärsegern borta mot Djurgården. Västerbottenslaget skapade en hel del målchanser men kunde inte sätta dit pucken.

– Tycker vi gör en ganska bra prestation, men vi kan bli bättre som lag på att vinna insidan framför deras mål, säger Skellefteåtränaren Robert Ohlsson.

På lördag väntar en ny hemmamatch, då mot Leksand.

– Då behöver vi spela bättre framför offensivt mål, säger Ohlsson.