Foto: Adam Ihse/TT

Nytt fokus i sökande efter försvunna flickan

Letandet efter den försvunna 17-åriga flickan i Uddevalla fortsätter. Polis och frivilliga söker intensivt, från och med onsdagen med en något justerad strategi.

– Vi ändrar lite fokus. Vi har en hel del tips som vi behöver beta igenom, så det blir mestadels punktinsatser, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Telegram från TT / Omni
27 nov. 2019, 10.35

Under de tretton dagar som gått sedan den 17-åriga flickan försvann har det genomförts en massiv sökinsats i och omkring Uddevalla och i trakten av Ljungskile. Polis, militär och tusentals frivilliga har systematiskt, ofta i skallgångskedjor, genomsökt område efter område.

Ouppklarade fall

Flickan har inte hittats, men det görs en rad andra fynd i skogsområdena. Och polisen utesluter inte att man skulle kunna hitta saker som har anknytning till andra ouppklarade fall.

– Vi har två anmälda försvunna sedan tidigare, säger Thomas Fuxborg till TT.

Det handlar om två män som försvann från sina hem hösten 2008. Den ena bodde i Uddevalla och den andra i Ljungskile. Bägge männen hade anknytning till byggbranschen, hade stora skulder och var utsatta för hot.

Den ena mannen, som då var i 30-årsåldern, försvann från sitt hem i Uddevalla den 26 september 2008 under mystiska omständigheter. Hans plånbok låg kvar i bostaden och utanför stod hans bil med mobiltelefonen kvarlämnad.

Den andra mannen, som var tio år äldre, försvann den 13 oktober samma år från sitt hem i Ljungskile. Med stor sannolikhet fördes han bort mot sin vilja sedan några brutit sig in i hans hus efter att bland annat ha saboterat övervakningskamerorna. Mannen dödförklarades 2015.

De två männen var bekanta med varandra. Ingen av dem har återfunnits och fallen är fortfarande ouppklarade.

– Det är två som vi misstänker har blivit mördade. Och det är ju från det här området, säger Thomas Fuxborg.

Fynd i terrängen

Som alltid med den här typen av sökinsatser i terräng så vet man inte vad de sökande kan stöta på.

Patrick Cohen, som är insatsledare för Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof (Fikk) berättar att man under sökandet gjort en rad fynd i terrängen. Fynd som troligen inte har vare sig med den försvunna flickan eller med någon annan brottsutredning att göra.

– Vi har hittat rätt många plånböcker, körkort och bankkort. Sådana grejor som folk har tappat bort, säger han.

Dessutom har enstaka trasiga mobiler och surplattor påträffats. Fynden lämnas vidare till polisen som bedömer om något skulle kunna ha med nu pågående utredningar att göra. Och det som inte väcker intresse hamnar så småningom på polisens hittegodsavdelning.

Bakgrund: Detta har hänt

14 november: Den sista observationen av den 17-åriga flickan görs i Uddevalla. Därefter har ingen sett henne.

17 november:Polisen får in en anmälan om att flickan är försvunnen.

19 november:På förmiddagen anhålls en 22-årig man i flickans närhet i sin frånvaro. Han grips omkring en timme senare.

Vid lunchtid inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet. Det är för att kunna få mer resurser till utredning och sökinsatser.

Ett par timmar senare meddelar polisen att man misstänker att flickan utsatts för brott.

20 november:Sökinsatser efter flickan intensifieras. Drönare, hundpatruller, sjöpoliser med sonar sätts in. Frivilligorganisationer mobiliserar sökinsatser.

22 november:Den anhållne 22-åringen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Mannen nekar till brott.

23–24 november:Polisen och hundratals frivilliga från Missing People och Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof (Fikk) har under flera dagar sökt efter flickan, bland annat i och omkring Uddevalla samt i Ljungskiletrakten. Under helger samlas över 1 000 personer för att delta i sökandet.

24 november:Ytterligare en man anhålls, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Enligt polisen befinner sig mannen "i den tidigare häktade mannens närhet". Han släpps efter ett par timmar, men är fortfarande misstänkt.

25 november:Polisen går ut med en vädjan att boende i Uddevalla själva ska undersöka sina fritidshus, förråd, båthus och båtar.

26 november:Via sitt målsägarbiträde hälsar flickans familj och uttrycker sin stora tacksamhet över allt stöd och för den stora sökinsats som pågår för att hitta flickan, särskilt för alla frivilliga insatserna som görs.

27 november:Polisen ändrar något i prioriteringarna i sökarbetet och lägger mer resurser på att bearbeta de tips som kommit in under veckan.