Detta är en artikel från TT.

Nytt miljardtillskott till kommunerna

Telegram från TT / Omni
18 May 2020, 15.41, uppdaterad 18 May 2020, 17.02

Kommuner och regioner får ett nytt tillskott på sex miljarder kronor i år.

Besked om ytterligare höjningar av statsbidragen från 2021 kan komma i höst.

För bara några veckor sedan utlovade regeringen 20 miljarder kronor mer till kommuner och regioner i generella statsbidrag under 2020. Nu har regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna kommit överens om ett ytterligare tillskott på sex miljarder kronor för i år.

– Bedömningen är att den ekonomiska utvecklingen är sämre än när vi kom med de 20 miljarderna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon pekar till exempel på att kommunerna märkt av sjunkande biljettintäkterna från kollektivtrafiken.

– Och om skatteunderlaget i kommunerna blir sämre än man trott, så gör det här att de kan undvika nedskärningar, säger Andersson.

Hon hoppas också att det nya tillskottet ska göra att kommunerna inte behöver dra ned på nya investeringar.

Inte permanenta

De sex miljarderna gäller bara för i år, men det kan bli aktuellt med ytterligare höjningar av de generella statsbidragen även för kommande år.

– Vi kommer att kunna komma med besked senast i samband med höstbudgeten om det är så att vi ser ytterligare behov, säger Andersson.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, uppgav i förra veckan att man bedömer att det behövs åtta miljarder kronor mer under 2021. SKR vill ha snabbt besked om det blir en höjning av statsbidragen för kommande år.

– Det är väldig snabb utveckling i ekonomin nu, så det är lite tidigt att i dagsläget veta hur det kommer att se ut nästa år, säger finansministern.

Hon uppger att om coronakrisen blir utdragen så kan behoven av mer pengar bli stora även efter 2020.

Olika i kommunerna

Inför valet 2018 lovade S att de årliga statsbidragen till kommunerna skulle höjas med minst 20 miljarder till 2022.

Det löftet har redan uppfyllts. Den permanenta höjningen av statsbidragen ligger hittills på 22,5 miljarder kronor från 2021 jämfört med 2018. Just för i år har kommunerna fått betydligt mer i tillfälliga tillskott på grund av den akuta coronakrisen.

Hur långt det nya tillskottet räcker hänger på om ekonomin börjar återhämta sig nu eller om det kommer en andra coronavåg, enligt SKR:s chefekonom Annika Wallenskog.

– Regionerna kommer att ha det jättetufft ändå. För kommunerna kommer det att vara väldigt olika. En del blir väldigt hjälpta av det här medan andra inte kommer att klara plussresultat och sedan har vi ett gäng med ganska stark ekonomi, säger hon.

Har det tuffare

Wallenskog uppger att det nya tillskottet kommer att fördelas 50-50 mellan kommuner och regioner. Vanligtvis brukar kommunerna få 70 procent. Anledningen till det är antagligen att regionerna kommer att ha det förhållandevis tuffare, enligt Wallenskog.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt krävde i förra veckan besked från regeringen om extra miljarder till kommuner och regioner. Utan ett snabbt besked hotade han med att driva igenom ytterligare tillskott med andra oppositionspartier i riksdagen.

– Det här är en direkt effekt av att vi satte press på regeringen, säger Jonas Sjöstedt till TT om dagens besked.

Vänsterpartiet hade krävt 25 miljarder kronor, men Sjöstedt är ändå nöjd.

– Det hade behövts mer om man vill gå vidare med högre personaltäthet. Det här kommer mest att stoppa neddragningar. Men det är ett rejält tillskott och är större än det M och KD ville se, säger han.