Foto: Fredrik Sandberg/TT

Öberg tog överlägsen seger: "Betyder mycket"

Dubbla svenska pallplatser i herrsprinten. Damerna ville inte vara sämre. Hanna Öberg visade världsklass när hon gick på knock och tog en överlägsen seger – hennes första i sprint.

– Det betyder faktiskt ganska mycket för mig, säger Öberg.

Telegram från TT / Omni
29 nov. 2020, 14.30

Hanna Öberg var bara fjärde svenska i lördagens premiär när hon blev sjua i distansloppet efter en otrolig blågul laginsats.

Men i sprinten var hon i en klass för sig.

Öberg inledde urstarkt, snabbast av alla på första varvet, och fortsatte med två snabba nollor på vallen.

– Jag var så inspirerad av alla som körde så bra, både i går och killarna tidigare i dag. Vi har kommit in i den här säsongen med ett väldigt bra flow, säger Öberg till TT en stund efter målgång.

– Jag öppnade offensivt som var enligt planen, att inte ge bort några sekunder den första delen. Sedan kände jag mig trygg på skjutvallen i dag, det var som att jag behövde två serier i går för att komma in i det.

Snabbast åktid

I mål var hon till slut 23,9 sekunder före norskan Marte Olsbu Røiseland, som också sköt fullt. Öberg hade också snabbast åktid totalt.

Det var Hanna Öbergs tredje seger i världscupen – den första i sprint. Dessutom har hon som bekant ett OS- och ett VM-guld i distans på meritlistan.

– För mig betyder det faktiskt ganska mycket att få vinna en sprint. Jag satte upp som mål efter förra säsongen att i vinter vill jag kunna vinna en sprint, jag har inte känt att jag varit riktigt, riktigt där förut.

Bakom Hanna Öberg imponerade gårdagens skräll, Johanna Skottheim, på nytt. Hon tog karriärens första pallplats i premiären efter fullt skytte och efter helgens andra tävling var hon fortsatt felfri på skjutvallen i Kontiolax: 30 träff av 30 möjliga.

Det såg länge ut att räcka till pallen, men Skottheim petades ner av norskan Karoline Knotten med sju sekunder.

Tre topp-5

För andra dagen i rad blev det också tre svenskor topp-5 efter att Mona Brorsson slutat femma med en bom.

Värd att nämnas är även Elvira Öberg, fyra i distansloppet men 24:a i sprinten efter tre bom, som hade näst snabbaste åktid bakom storasyster Hanna.

Det svenska laget har därmed fått en strålande start på säsongen med två pallplatser på herrsidan och två på damsidan över två tävlingsdagar.

– Vi har gjort ett väldigt bra jobb i sommar, verkligen hela laget. Och jag tror inte att det var någon nackdel att vi stannade på hemmaplan hela tiden. Och all kredd till tränarna; skyttetränarna och Johannes (Lukas, huvudtränare), jag känner verkligen ett jätteförtroende för honom, säger Hanna Öberg.

På torsdag fortsätter världscupen med ännu en sprint i Kontiolax. Då kommer Hanna Öberg åka i den gula ledarvästen för första gången i karriären.

– Jag tror att den gula västen kommer passa väldigt bra på den gula dräkten.

Hanna Öberg

Född: 2 november 1995.

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Sambon Jesper Nelin (också landslagsåkare) samt mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira (också landslagsåkare).

Främsta meriter: VM 2020: Brons i masstarten. VM 2019: Guld i distansloppet, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafetten. OS 2018: Guld i distansloppet och silver i damernas stafett. Totalt tre individuella segrar i världscupen och ytterligare nio individuella pallplatser. Fyra i totala världscupen och segrare i distanscupen 2019-20. Femma i totala världscupen segrare i masstartscupen 2018-19.