Foto: Manish Swarup/AP/TT

Offer chanslösa i fabriksbrand i Delhi

Över 40 människor har omkommit i en fabriksbrand i en trång gränd i Delhi i Indien. Branden inträffade i en flervåningsbyggnad där arbetare låg och sov.

Telegram från TT / Omni
08 dec 2019, 05.46

I fabriken tillverkades skol- och handväskor. Mycket fyllnadsmaterial förvarades i byggnaden som gjorde att branden kunde sprida sig snabbt, rapporterar lokala medier.

Minst 100 personer tros ha befunnit sig i byggnaden när branden utbröt efter klockan fem på söndagen. Ett 60-tal människor kunde räddas, trots att branden spreds snabbt från bottenvåningarna till den tredje våningen där arbetare låg och sov.

Sent på söndagen var den officiella dödssiffran 43.

Vaknade av skrik

– Vi vaknade av skrik och rop på hjälp, säger Ronak Khan, 17 år, som bor i ett grannhus.

– Jag såg många som var instängda. Vi ropade till dem att ta sig till taket så att vi kunde försöka rädda dem, men de kunde inte ta sig upp, berättar Khan.

Anhöriga berättar hur de fått desperata telefonsamtal från fabriksarbetare som ville bli räddade från infernot. Nödutgångar verkar ha saknats.

– Jag har varit i den här fabriken. Det var bara en tidsfråga innan den här tragedin skulle inträffa, säger Naushad Ahmad, som inte kunde få tag på sin vän som arbetade där.

– Det fanns bara en utgång. Folk hade inte en chans att fly.

Premiärminister Narendra Modi säger att branden var "fruktansvärd" och att hans tankar går till offer och anhöriga.

Många gästarbetare

De flesta av de anställda var ditresta gästarbetare från delstaten Bihar, en av Indiens fattigaste. De ska ha tjänat motsvarande cirka 130 kronor i månaden.

Brandkåren hade svårt att nå fram snabbt till fabriken på grund av de trånga gränderna i området Sadar Bazar i en äldre del av jättestaden.

En brandchef säger till BBC:s reporter att byggnaden saknade ett korrekt brandskyddstillstånd och att verksamheten att tillverka väskor inte var godkänd av myndigheter.

Brandorsaken misstänks initialt vara en elektrisk kortslutning.

Eldsvådan är den dödligaste i Delhi sedan 59 människor omkom i en biografbrand 1997.