Foto: Joan Mateu/AP/TT

Oklarheter om Spaniens turistbeslut

Spanien öppnar för internationell turism i juli. Detaljerna om genomförandet är oklara. Men regeringskällor talar om att upprätta "säkra korridorer" för vissa länder.

Telegram från TT / Omni
23 maj 2020, 14.47

Landet är ett av de hårdast drabbade i coronapandemin, och öppnar nu sakta upp samhället som stängdes ned nästan helt den 14 mars.

Turismen, den största näringen som svarar för över tolv procent av bruttonationalprodukten, har lidit oerhört under viruskrisen.

Därför var lördagens besked från premiärminister Pedro Sánchez mer än efterlängtat. Från och med juli släpps utländska turister in igen, förutsatt att det sker under "säkra förhållanden", underströk han.

Regeringen återkommer

Mycket mer konkret än så blev Sánchez inte under presskonferensen från premiärministerpalatset Moncloa i Madrid.

Inget exakt datum i juli. Inget om beslutet omfattar alla länder. Inget om det är fritt att resa vart som helst i Spanien.

Till slut, efter att flera journalister bett om detaljer, sade Sánchez att regeringen laborerar med "säkra avreseställen och destinationer".

Källor inom regeringen berättar för tidningen El País att det pågår diskussioner om att etablera säkra korridorer mellan länder, särskilt för de som bidrar med flest turister som Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Sverige nämns inte i det sammanhanget, men det behöver inte betyda någonting.

Undvika nytt utbrott

Enligt nyhetsbyrån Europapress kommer ansvariga inom berörda departement inom de kommande dagarna att räta ut frågetecknen kring de utländska turisternas återkomst, detta i samarbete med de självstyrande regionerna.

Regeringen vill inte att gränserna öppnas för tidigt och för mycket om det inte finns garantier för att ett nytt virusutbrott kan undvikas, skriver El País, och pekar på Kina och Sydkorea som fått sådana problem på grund av besökare utifrån.

Andra stora turistländer i södra Europa hälsar också turisterna välkomna tillbaka. Italien har satt den 3 juni som öppningsdatum och Grekland hoppas på den 1 juli.