Detta är en artikel från TT-AFP.

Oklart om ryska trupper vid Ukrainas gräns

Telegram från TT / Omni
2 November 2021, 12.33

Foton och filmer av vad som ser ut att vara ryska militärtransporter – av bland annat stridsfordon och robotar – nära gränsen till Ukraina har skapat oro de senaste dagarna.

Ryssland bygger omigen upp sin militära kapacitet vid Ukrainas gräns, skrev webbtidningen Politico på måndagen med hänvisning till färska satellitbilder. John Kirby, talesman för USA:s försvarshögkvarter Pentagon, sade samtidigt att man övervakar situationen noga.

Men nu förnekar såväl Ukrainas försvarsdepartement som Kreml i Moskva att någon militär upprustning pågår vid Ukrainas östra gräns.

Inga extra ryska styrkor har observerats i området, heter det i ett uttalande från försvarsdepartementet i Kiev. De aktuella filmerna, som cirkulerat på sociala medier, kan vara en del av en ”särskild psykologisk informationsinsats”, enligt departementet.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov avfärdar också uppgifterna om en militär upprustning vid gränsen som ”tidsödande”.

– Förflyttningar av militär utrustning och arméenheter. . . är enbart upp till oss, sade han till reportrar.

Konflikten i Ukraina bröt ut 2014, då Ryssland annekterade Krimhalvön och ryskstödda separatister i Donetsk och Luhansk i öst utropade två utbrytarrepubliker som i dag har mycket nära band till Ryssland. Över 13 000 människor har dödats i konflikten, däribland tusentals civila.