Foto: Matt Dunham/AP/TT

Ordkrig om Assange i rätten

Utanför protesterade Wikileaksanhängare. Inuti rättsalen haglade anklagelserna från båda parter. Förhandlingarna om Julian Assanges utlämning till USA har börjat.

Telegram från TT / Omni
24 febr. 2020, 12.31

Nyrakad och iklädd blågrå kostym inställde sig Julian Assange i rätten i London. Måndagen markerar starten för de sannolikt utdragna domstolsförhandlingarna kring den utlämningsbegäran USA lämnat in rörande Wikileaksgrundaren.

Utanför domstolen i London hade hundratals Wikileaksanhängare samlats i att protest mot förhandlingarna. Slagorden om att "frige Assange" hördes ända in i rättsalen, vilket huvudpersonen själv noterade.

– Det är svårt att koncentrera sig. Det här oljudet hjälper inte heller. Men jag förstår och är väldigt tacksam för allmänhetens stöd. De måste tycka att det är avskyvärt, sade Assange.

Svaret är Trump

Hans advokat Edward Fitzgerald utmålade USA:s begäran som ett försök att plocka politiska poäng. Den förre amerikanske presidenten Barack Obama hade enligt försvaret beslutat att ingen åtgärd skulle vidtas mot Wilileaksgrundaren.

– Vad har förändrats? Svaret är att Donald Trump kom till makten med en ny syn på yttrandefrihet och en ny fientlighet mot medierna som i praktiken innebär en krigsförklaring mot undersökande journalister, sade Fitzgerald.

USA:s ombud James Lewis replikerade att journalistik inte kan rättfärdiga lagbrott.

– Det Assange tycks försvara genom att hänvisa till yttrandefrihet är inte publiceringen av hemligstämplat material utan publiceringen av namn på källor, namn på människor som utsatt sig för fara genom att hjälpa USA och dess allierade, sade han.

Fem eller 175 år?

Lewis gjorde också en poäng av att utlämningsbegäran inte handlar om att USA är hämndlystet eller att landets anseende skadats, utan om att Assanges agerande utsatt andra för fara.

– Han anklagas inte för att ha avslöjat pinsam eller besvärande information, sade ombudet.

USA anklagar Assange för 17 fall av brott mot landets spionagelagar och ett fall av förberedelse till dataintrång. Assanges advokater påstår att han riskerar 175 års fängelse. Överdrivet, menar Lewis, som hävdar att liknande fall resulterat i domar på upp till fem års fängelse.

Självmordsrisk

Assanges advokater motsätter sig även en utlämning på humanitära grunder. Assange befinner sig i ett sårbart mentalt tillstånd och om han skulle sättas i amerikanskt förvar finns risk att Wikileaksgrundaren försöker ta sitt liv, hävdade Fitzgerald.

Utlämningsförhandlingen kommer som minst att pågå fram till juni. Utslaget kan därefter överklagas.