Foto: Michael Gruber/AP/TT

Österrikiskt nyval kan hållas i september

Nyval ska hållas snarast, om möjligt redan i början av september, meddelade Österrikes president Alexander van der Bellen vid en gemensam presskonferens med förbundskansler Sebastian Kurz.

Telegram från TT / Omni
19 maj 2019, 08.33

– Det är en nödvändighet snarare än något önskvärt, säger Kurz vid presskonferensen.

Han kommer att fortsätta sitt arbete som förbundskansler fram till valet. Samtalen om när det ska bli av kommer att fortsätta.

– Denna nystart bör äga rum snart, så snart som den federala konstitutionen tillåter, så jag önskar val i. . . september, om möjligt i början av september, säger president Alexander van der Bellen.

Riggning av upphandling

På lördagen sprack regeringssamarbetet mellan Sebastian Kurz konservativa Folkpartiet (ÖVP) och högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), sedan en skandalvideo med FPÖ-ledaren – vice förbundskansler Heinz-Christian Strache – publicerats i tyska medier.

I filmklippet från 2017 syns en berusad Strache diskutera med en kvinna som han tror är en släkting till en rysk oligark. De diskuterar bland annat riggande av offentliga upphandlingar och hur kvinnan skulle kunna ta över ägandet av en av Österrikes största kvällstidningar, Kronen Zeitung, så att den under nytt ledarskap skulle kunna hjälpa FPÖ i det då nära förestående parlamentsvalet.

I klippet berättar Strache också om sin önskan att omdana det österrikiska medielandskapet så att det påminner mer om det som Viktor Orbáns högerregering bildat i grannlandet Ungern.

Europeiskt hopp

Den österrikiska regeringen har hållits fram som ett föregångsexempel i Europa – framför allt av andra högerpopulistiska och nationalistiska partier – i och med att ett traditionellt, konservativt parti sträckt ut handen till ett parti längre ut på högerflanken.

Nu hoppas meningsmotståndare på kontinenten att regeringens kollaps blir en varning, inte minst inför EU-valet.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire påtalar i en intervju med tv-kanalen BFMTV att ledaren för nationalistiska Nationell Samling, Marine Le Pen, "sjungit Heinz-Christian Straches lov" och "berättat hur fantastisk han är".

– Nu har han tvingats avgå. Vi får veta varför: För att han åkte dit när han försökte sälja sina tjänster till främmande makt. Bakom denna nationalistiska rörelse finns en undergivelse inför utländska krafter, säger Le Maire.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel beklagar att man "måste ha att göra med populistiska rörelser som på många områden avskyr europeiska värderingar, som vill förstöra våra värderingars Europa" och manar till motstånd.

När Italiens vice premiärminister Matteo Salvini visade upp en enad front med andra nationalistiska och högerpopulistiska ledare i Milano på lördagen kom skandalen i Österrike inte på tal. FPÖ:s toppkandidat Harald Vilimsky ställde in sitt deltagande med anledning av den.

"Redo för konfrontation"

Förbundskansler Kurz och president van der Bellen sade inte vid sitt gemensamma framträdande om de ministrar från det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) som i dag sitter i regeringen kommer att bli kvar. Det har tidigare spekulerats om att man skulle kräva samtligas avgång.

FPÖ-ledningen håller krismöte på söndagskvällen. Inrikesministern Herbert Kickl påstår i ett Facebookinlägg att det i själva verket är Sebastian Kurz som bär skulden till regeringens kollaps.

"Vi är beredda på denna konfrontation", skriver Kickl.

I den österrikiska provinsen Burgenland har Socialdemokraterna (SPÖ) regerat tillsammans med FPÖ. Även där spricker regeringen och det kommer att kallas till nyval, meddelar guvernören Hans Peter Doskozil (SPÖ).

Heinz-Christian Strache lämnade alla sina uppdrag strax innan regeringen officiellt kollapsade och han medgav att det som syns i klippet är "katastrofalt". Samtidigt framhärdar han att han inte brutit mot någon lag, eller genomfört något av det som diskuteras.

Att nyval kan hållas först i september beror dels på semestertider, dels på en tidskrävande process för att upplösa parlamentet och dels på att det valet måste utlysas med viss lagstadgad framförhållning.