Detta är en artikel från TT.

Pajala har satt årets värmerekord

Telegram från TT / Omni
26 July 2019, 09.45, uppdaterad 26 July 2019, 21.04

Värmerekord och varningar för varma temperaturer. Sommarhettan består, och ser ut att hålla i sig över helgen.

I Markusvinsa i Pajala kommun var det 34,8 grader och det är årets hittills högsta temperatur.

Sommarvärmen håller i sig. I stora delar av landet var det runt 30 grader under fredagen.

Varmast var det i norr. Markusvinsa tog förstaplatsen medan Överkalix kom tvåa på värmelistan med 34,3 grader. Men även i Göteborg var det riktigt hett, 34,1 grader.

Under natten till fredagen uppmättes tropiska nätter, det vill säga att temperaturen inte gick ner under 20 grader under natten, på två platser i Örebro län och på fyra öar, utanför Luleå, utanför Gävle, nära Kalix och i Stockholms yttre skärgård.

– Det är inte omöjligt att vi får tropiska nätter även under natten till lördag, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket höga temperaturer i Norrbottens kustland, Västerbottens kustland och inland, Västernorrlands län, Uppsala län, Västmanlands län, Södermanlands län och Stockholms län. Det är också risk för skogsbrand i stora delar av landet.

– Det kommer att vara varmt i hela landet, inte bara i de områden som har klass 1-varningar. Anledningen till att man varnar i just de områdena är att de har haft höga temperaturer under flera dagar, säger Emelie Karlsson.

SMHI har dessutom utfärdat meddelanden om höga temperaturer i resten av landet, förutom i fjälltrakterna. Meddelanden om höga temperaturer utfärdas då den maximala dygnstemperaturen förvänta ligga på minst 26 grader under tre dagar i rad.

– Meddelandena om höga temperaturer utfärdas framför allt för att uppmärksamma sjukvården om att det är varmt. Svenska folket i allmänhet tycker att temperaturer mellan 26 och 30 grader är trevligt. Men höga temperaturer kan ställa till det för dem som är i riskgrupper, som gamla människor och små barn, säger Emelie Karlsson.

Inrättar "kylrum"

I exempelvis Botkyrka har bostadsbolaget Botkyrkabyggen inrättat "kylrum", en lokal med luftkonditionering, i alla sina bostadsområden, rapporterar Dagens Nyheter. Kylrummen finns i Tumba, Storvreten, Norsborg, Alby och Fittja. Två av Botkyrka kommuns seniorbostäder har också blivit utrustade med luftkonditionering.

Värmen fortsätter under helgen och under lördagen väntas temperaturer mellan 28 och 32 grader på många håll i landet.

– Värmen håller i sig över helgen. Men på söndag börjar det långsamt komma ner svalare luft från nordost, även om det är fortsatt varmt i nästan hela landet. På måndag sprider de lägre temperaturerna ner sig över landet och på tisdag kommer det bli betydligt svalare, säger Emelie Karlsson.

Fakta: Varningar och meddelanden

Meddelande om höga temperaturer: Innebär att maxtemperaturen väntas ligga på minst 26 grader under tre dagar i rad.

Klass 1-varning för mycket höga temperaturer: Prognosen visar att maxtemperaturen väntas ligga på minst 30 grader, under tre dagar i rad.

Klass 2-varning för extremt höga temperaturer: Prognosen visar en maxtemperatur på minst 30 grader under fem dagar i rad, eller en maxtemperatur på minst 33 grader tre dagar i följd.

Källa: SMHI