Parad i protest mot stoppad regnbågsflagga

En Prideparad ska för första gången arrangeras i Sölvesborg. Beslutet har fattats efter det kritiserade beskedet om att regnbågsflaggan inte längre ska hissas på stadshuset i Sölvesborg.

Telegram från TT / Omni
14 September 2019, 09.01, uppdaterad 14 September 2019, 10.52

En Prideparad ska för första gången arrangeras i Sölvesborg. Beslutet har fattats efter det kritiserade beskedet om att regnbågsflaggan inte längre ska hissas på stadshuset i Sölvesborg.

Beskedet om att regnbågsflaggan inte längre ska hissas, efter beslut av det politiska samstyret mellan SD, M, KD samt Sölvesborg- och Listerpartiet, har väckt kritik.

Nu kontrar en av kritikerna, moderaten Sophia Ahlin som också är ordförande för Karlskrona Pride, med att för första gången arrangera en Prideparad i Sölvesborg, rapporterar SVT Blekinge.

– Det blir på fredagen under Prideveckan. På lördagen kör vi som vanligt i Karlskrona. Beslutet är redan fattat i vår styrelse, säger Sophia Ahlin till SVT.

Ahlin säger att behovet av en Prideparad tycks särskilt stort i Sölvesborg efter den senaste tidens debatt.

– Varken polisen eller kommunen kan hindra planerna. De kan ta vilka flaggbeslut de vill, men vi arbetar utifrån grundlagen, säger Sophia Ahlin.

Sydöstran rapporterar att någon redan den gångna natten protesterat mot flaggförbudet genom att hänga upp regnbågsflaggor på flera platser i Sölvesborg.

Kommunen började 2013 – under kommunalrådet Heléne Björklund (S) – att hissa regnbågsflaggan varje år i augusti när Pridefestivalen äger rum i Stockholm.

Bakgrunden till att regnbågsflaggan nu inte längre ska hissas på stadshuset i Sölvesborg är enligt kommunalrådet Louise Erixon (SD) att man vill värna traditionell flaggning och ser prideflaggan som "en politisk symbol".

Fakta: Regnbågsflaggan

Regnbågsflaggan, som signalerar mångfald, lanserades under San Francisco Pride 1978 och blev snabbt mycket populär. Varje färg har sin egen betydelse: röd (livet), orange (helande), gul (solen), grön (naturen), blå (konsten) och lila (andligheten).