Partiledare kräver testning och kommission

Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk till regeringen och hävdar att den skapat ytterligare oklarheter om regionernas ansvar för testningen.

Moderaterna tänker också ta upp frågan om att tillsätta en coronakommission snarast i riksdagens konstitutionsutskott nästa vecka.

Telegram från TT / Omni
29 maj 2020, 11.09

– Regeringen har skapat ytterligare oklarheter genom att säga att regionerna svarar för all testning. Det är olyckligt att man fått den osäkerheten, säger Kristersson efter partiledarnas möte med statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten

Hotar med KU

Om regeringen inte ändrar sig och tillsätter en kommission snarast, tänker Moderaterna ta upp frågan i KU nästa vecka. Statsministern har lovat en kommission, men först när krisen är över.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch är kritisk till regeringens hantering av testningen.

– Det som är en uppenbar slutsats efter det här mötet från vår sida är att den nationella styrningen fortfarande är alldeles för svag. Det är ett högriskspel med svenskarnas liv och hälsa, säger Ebba Busch.

– Vi har en hög grad av öppenhet, ska vi kunna ha det måste vi komma i gång med testningen.

Risk för kollaps

Hon varnar för att den här delen av coronahanteringen kollapsar, om testningen inte kommer i gång på allvar.

På frågan om det finns en risk att människor nu slappnar av, när idrotten får komma igång och gymnasier och universitet öppnas, betonar Ebba Busch att vi måste fortsätta respektera varandras liv och hälsa.

– Det här betyder inte på något vis att vi plötsligt kan ändra vårt beteende socialt mellan varandra. Vi måste fortsätta att följa riktlinjerna om distansering, säger hon.

– Det är ett uppenbart haveri kring testningen, ade Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson inför mötet.

Han anser att reglerna kring testningen och strategin är alltför byråkratisk och lägger hinder för den masstestning som är mer motiverad nu än tidigare. Den byråkratiska prioritetsordning som satts upp av myndigheterna är inte anpassad till det läge som råder nu. Det tar för lång tid att reda ut vem som hör till grupp 3, till exempel.

Han anser också att smittspårning måste i gång på allvar, bredare än nu.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser också att det fortfarande råder oklarheter kring testningen.

– Det är fortfarande den stora svaga punkten, det absolut allvarligaste är att det inte fungerar i äldreomsorgen. Det är så smittan kommer in, det är det enskilt största misslyckande vi har nu, och här får vi inte tydliga besked, säger Sjöstedt till TT.