Foto: Kin Cheung/AP/TT

Patient i Hongkong coronasmittad två gånger

Med 4,5 månaders mellanrum har en patient i Hongkong diagnostiserats med covid-19 två gånger. Det kan innebära att immuniteten efter att ha smittats av viruset bara varar i några månader.

Telegram från TT / Omni
24 aug. 2020, 15.55

En 33-årig datatekniker i Hongkong tros ha infekterats med coronaviruset två gånger.

Det konstaterar forskare vid The University of Hong Kong i en ännu inte publicerad, men godkänd, artikel i Clinical Infectious Diseases.

Efter en genomgången infektion kan virusrester finnas kvar under en längre tid. Men enligt forskarna blev mannen infekterad med 4,5 månaders mellanrum. Dessutom visade sekvensering av viruset vid båda tillfällena på uppenbara olikheter, vilket tyder på att det verkligen rör sig om en återinfektion, skriver forskarna. Vid det andra tillfället fick dock patienten endast lindriga symtom, vilket får forskarna att spekulera i att sjukdomen kanske blir mildare vid det andra tillfället.

Om uppgifterna stämmer, kan det innebära att en immunitet efter en genomgången infektion av sars-cov-2 bara varar några månader. Å andra sidan är detta, så vitt man vet, det första och hittills enda fallet av en återinfektion.

Läkaren Charlotte Thålin, som forskar på coronavirusets immunitet vid Danderyds sjukhus i Stockholm, är dock skeptisk.

– Det här en enstaka case-report som det är jättesvårt att dra slutsatser av. Man skulle vilja veta om och hur han var bekräftat smittad vid de olika tillfällena. Den här patienten kanske hade ett nedsatt immunförsvar, vi vet inte. Det här viruset har ändå funnits i över ett halvår och vi har inte sett något liknande tidigare, så jag är långt ifrån övertygad, säger hon.