Detta är en artikel från TT-Reuters.

Pfizer drar ner – färre doser nästa vecka

Telegram från TT / Omni
15 January 2021, 12.28, uppdaterad 15 January 2021, 19.29

Läkemedelsbolaget Pfizer drar ner på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19. För Sveriges del innebär det ett minskat antal doser nästa vecka.

– Vi har fått garantier från Pfizer att vi är tillbaka på normala volymer veckan därpå, säger Sveriges vaccinationssamordnare Richard Bergström.

Läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktionstakt.

Exakt hur många färre doser Sverige får nästa vecka är ännu inte klart. Enligt Folkhälsomyndigheten handlar det om ungefär 25 procent färre doser.

– Vi har fått garantier från Pfizer att vi är tillbaka på normala volymer veckan därpå, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT på fredagskvällen.

Orsaken är att Pfizer ska öka produktionstakten till två miljarder vaccindoser per år, från tidigare 1,3 miljarder, och bolaget tillägger att leveranserna till alla länder i Europa påverkas.

– Det är förstås väldigt olyckligt att det kommer just nu när vi vaccinerar personer som verkligen behöver skyddet, även om det inte är en jättestor skillnad så är det ändå en viktig skillnad, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Levereras senare

Enligt Pfizer kommer vaccindoserna som uteblir nästa vecka levereras senare under det första kvartalet, då produktionstakten ökat.

– Det kommer förhoppningsvis ge en betydande ökning av doser i slutet av februari och mars, säger Pfizers svenska kommunikationschef Ulrika Goossens.

Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Bör inte sparas

Tegnell anser att regionerna även fortsättningsvis bör använda all vaccin som kommer, och inte spara vaccin för den andra sprutan.

– Så mycket mindre är det inte, och det är viktigt att få sin första dos. Sedan vet vi att, om det mot förmodan är så att det inte dyker upp tillräckligt med vaccin för att ge en andra dos till alla precis när de behöver den, så går det att ge den lite senare.

– Man behöver inte börja om från början, det är inte alls så.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till Läkemedelsverket som gör bedömningen att man kan vänta med den andra dosen i upp till sex veckor.

"Allvarlig oro"

Hälsoministrarna i sex länder, däribland Sverige, har i ett brev till EU-kommissionen uttryckt "allvarlig oro" på grund av leveransförseningarna. Det handlar om ansvariga ministrar i Danmark, Estland, Finland Lettland, Litauen och Sverige.

"Det är mycket angeläget för regeringen att leveranserna fungerar från tillverkaren och att vaccinproduktionen kan skalas upp enligt plan", säger socialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar till TT.

Ministrarna skriver i sitt brev att situationen är "oacceptabel" och att förseningen "minskar vaccinationsprocessens trovärdighet". De vill att EU-kommissionen skyndsamt kräver en förklaring av Pfizer om förseningarna och understryker vikten av pålitliga leveranser.

Försvårar vaccineringen

Det finns en liten marginal för fluktuationer i vaccinleveranserna, men minskningen får bara vara kortvarig om den inte ska få allvarliga konsekvenser, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektion vid Sveriges Kommuner och Regioner.

– Det är viktigt att vi får in tillräckligt med doser om helhetsplaneringen ska hålla, säger hon.