Detta är en artikel från TT.

Pilbågsmannen dödade människor i deras hem

Telegram från TT / Omni
13 October 2021, 20.44, uppdaterad 15 October 2021, 18.12

Psykisk sjukdom var den troligaste orsaken till Espen Andersen Bråthens pilbågsdåd i Norge, säger polisen. Han tog sig in i privatbostäder när han begick morden.

Själv var den misstänkte inte med vid häktningsförhandlingen eftersom han hanteras av sjukvården nu.

Polisen har jobbat brett vad gäller motiv till onsdagens dåd i Kongsberrg.

– Vi har jobbat utifrån alla hypoteser. Är det ilska, hämnd, jihad, är det provokation? Vad är motivet? säger polisinspektör Per Thomas Omholt på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

– Hypotesen som styrks mest i utredningen är att bakgrunden är sjukdom.

Över 50 vittnen har förhörts, polisen har också pratat med många fler i området. Utredningen och vittnesförhören styrker det Espen Andersen Bråthen själv förklarat i förhör.

Espen Andersen Bråthen har tagit sig in på privata adresser och dödat. Fler vapen än pil och båge har använts, närmare bestämt två, men polisen vill inte gå ut med vilken typ av vapen.

– Vittnen ska inte påverkas vad de läser i pressen. Det är därför vi inte vill säga vilka vapen som använts, säger polisinspektören Per Thomas Omholt.

Fyra veckor

Den misstänkte överlämnades i vårdens händer redan på torsdagen, enligt norska medier. Därför var han inte på plats när det var häktningsförhandling i Buskerud tingrett på fredagsmorgonen.

Myndigheterna fick gehör för kravet på häktning i fyra veckor, plus till en början brev-, besöks- och medieförbud samt full isolering för mannen, rapporterar NTB.

Espen Andersen Bråthen har efter förhör utvärderats av en psykiater. Enligt försvarsadvokat Fredrik Neumann har därefter beslut tagits om en fullständig rättspsykiatrisk undersökning, skriver NTB.

Pil i axeln

37-åringen har kopplingar till radikala miljöer, men frågan är alltså hur mentalt redig han var.

– Han förstår vad han har gjort, betonar dock advokaten för VG.

Inga fler polisförhör kommer att hållas tills vidare, utan nu blir det rättspsykiatrin som hanterar den misstänkte i en utredning som kan ta flera månader. Under tiden sitter han inte i fängelse, men är inlåst på en psykiatrisk institution.

Det första larmet kom strax efter klockan 18 i onsdags. Bråthen hade då bland annat skjutit med pil på en ledig polisman och träffat honom i axeln, inne på en livsmedelsbutik i Kongsberg.

En tillskyndande polispatrull möts också av pilar.

– Dessa kontakter med gärningsmannen är inne på Coop Extra, men de kommer inte i position för att själva avfyra skott, säger polismästare Ole B Sæverud till NRK.

Fem dödsoffer

Enligt tidningen VG hade patrullen skyddsutrustning med sig i bilen, men tog inte på den innan de rusade in i butiken. Medan de väntar på kollegor med skyddsutrustning lyckas gärningsmannen smita från fastigheten, oklart hur.

Först en halvtimme senare hittas han igen. Polisen sköt varningsskott, men gripandet beskrivs ändå som relativt odramatiskt.

Troligen är det under den halvtimmen Bråthen hinner döda fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år.

– Utifrån det vi vet nu verkar det som om några, troligen alla, dödades efter det att polisen var i kontakt med gärningsmannen för första gången, sade Sæverud på torsdagen.

Tre personer skadades vid dådet, samtliga har skrivits ut från sjukhuset, uppger polisens talesperson Torfinn Frostad för VG.

Espen Andersen Bråthen är en 37-årig dansk medborgare som har konverterat till islam. Han är född och uppvuxen i Norge med en dansk och en norsk förälder, rapporterar flera medier.

Islamistisk radikalisering

Polisen har tidigare haft kontakt med honom och haft farhågor om islamistisk radikalisering.

Allt talar för att han agerade ensam, och att dådet inte var planerat. Det utreds som mord och Espen Andersen Bråthen har inte blivit delgiven misstanke om terrorbrott.

Den nytillträdde statsministern Jonas Gahr Støre besöker Kongsberg under fredagen, tillsammans med justitieminister Emilie Enger Mehl.

– Vi står enade när krisen är framme. Vi känner Kongsberg som en trygg stad. Kongsberg är en trygg stad. Men det ofattbara kan också ske. Och då är det varandra vi måste vända oss till, säger statsministern.

Han har precis som många andra kommit för att tända ljus och lägga ner blommor.

– Vi ska minnas de som så meningslöst miste livet och vi sänder varma tankar till anhöriga och alla de som är direkt berörda.

Kondoleanser har kommit från flera håll.

”Drottningen och jag vill framföra vårt djupa deltagande med anledning av den fruktansvärda attacken i Kongsberg. Våra tankar är med de berörda familjerna och det norska folket”, skriver Sveriges kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande.

Detta vet vi om Esper Andersen Bråthen

Han är 37 år gammal och bor i Kongsberg, cirka åtta mil sydväst om Oslo, där attacken skedde. Han har danskt medborgarskap, men har växt upp i Norge. Hans mamma är dansk och pappa är norsk.

Han misstänks ligga bakom dådet där fyra kvinnor och en man dödades. Esper Andersen Bråthen har erkänt händelseförloppet, säger åklagare Ann Irén Svane Mathiassen till TV2.

Han har flera tidigare domar bakom sig, enligt DR. Bland annat för stöld och bruk av narkotika.

Förra året dömdes han till besöksförbud för att ha varit hotfull mot familjemedlemmar.

Motivet till attacken i Kongsberg är ännu inte känt. Men polisen har varit i kontakt med honom tidigare och då har det funnits farhågor relaterade till islamistisk radikalisering.

Några orosanmälningar har dock inte rapporterats i år, utan de har förekommit tidigare, uppger polisen.

Källor: DR, Ritzau, VG, Ekstra Bladet, NTB, TV2