Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisen vill skärpa kontroll över sprängmedel

Rikspolischefen Anders Thornberg vill se bättre kontroll över legala sprängämnen, för att de inte ska hamna i händerna på kriminella.

Telegram från TT / Omni
13 febr. 2020, 16.50

Det framförde Thornberg när han besökte riksdagens justitieutskott.

– Vi kan tyvärr konstatera att det används en del kommersiell sprängmedel i de här sprängdåden, säger han.

Polisen vill till exempel ha id-märkning av sprängmedel för att det lättare ska kunna spåras, och bättre säkerhetsbestämmelser så att sprängmedel inte kan försvinna eller stjälas från byggarbetsplatser.

– Vi vet också att det finns kriminella som har tillgång till legala sprängmedel genom att de har långa händer och fötter in i en del företag i byggbranschen, säger Thornberg.

På utskottet upprepade rikspolischefen att man identifierat 295 personer som står för mycket av våldet och sprängningarna i Sverige.

Moderaterna lanserade inför utskottsmötet sju förslag för att få stopp på sprängningarna, bland annat dna-märkning av kommersiella sprängmedel, storsatsning på tullen och skärpta straff för de som illegalt hanterar sprängmedel.

– Jag tycker att många av de punkterna är bra och vi jobbar på det, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) som också deltog på utskottsmötet.