Detta är en artikel från TT.

Pourmokhtari: Jag har väldigt hög trovärdighet

Telegram från TT / Omni
29 November 2023, 04.59

Klimatministern hoppas att klimattoppmötet i Dubai ska elda på världens länder att snabbt få ned sina utsläpp.

Men på hemmaplan ökar i stället regeringens politik utsläppen av koldioxid.

På torsdag drar det globala FN-mötet COP28 igång i Dubai i Förenade arabemiraten. Ministrar och tjänstemän från runt 200 länder flyger in för att försöka enas om ny klimatpolitik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) hoppas att förhandlingarna kommer att fokusera på brådskan som behövs i klimatarbetet. Inför mötet har det kommit ett pärlband av rapporter som alla visar att världens länder inte gör tillräckligt för att hindra klimatförändringarna, och att det nu krävs åtgärder för att snabbt vända utsläppskurvorna.

– Min förhoppning är att vi kan fokusera på hur man skalar upp lösningar och ökar takten, säger Romina Pourmokhtari.

”Väldigt hög trovärdighet”

Regeringens egen klimatpolitik leder dock inte till minskade utsläpp. Tvärtom kommer utsläppen av koldioxid att öka kraftigt de närmaste åren, främst på grund av att reduktionsplikten sänks vid årsskiftet för att försöka få ned bränslepriserna. Då minskar inblandningen av biodrivmedel i tanken och bilarna kommer i större utsträckning att köra på fossil bensin och diesel.

TT: Vilken trovärdighet har du att säga till andra länder att de måste minska utsläppen snabbt?

– Jag har en väldigt hög trovärdighet i kontrast till andra EU-länder och andra delar av världen, säger Pourmokhtari.

Som exempel nämner hon att Sverige och Portugal är de EU-länder som i dag har lägst utsläpp per capita och svensk exportindustri är ett föredöme som är ”otroligt ambitiös”.

– Det är aldrig någon som diskuterar svensk reduktionsplikt med mig på COP-möten, utan tvärtom vill man veta hur vi lyckas med elektrifieringen av transportindustrin, man vill höra om det rena stålet, man frågar om Northvolt och man vill också veta om det svenska klimatpolitiska ramverket, säger hon.

Att regeringens kalkyler visar att utsläppen nu kommer att öka är ingen stor fråga utanför den svenska kontexten, menar hon.

– I den nationella kontexten är det en väldigt närvarande fråga, men internationellt är det inte det, säger Pourmokhtari.

Fossila bränslen

En viktig fråga på mötet blir den globala översyn som för första gången görs av hur långt världens länder kommit i att uppfylla Parisavtalet, och vad som ska göras framåt. Men det väntas också bråk om pengar, bland annat om en ny fond som ska hjälpa de länder som drabbas hårdast av klimatrelaterade skador.

Över alla förhandlingar hänger också frågan om framtiden för fossila bränslen. Alltså huvudorsaken till den globala uppvärmningen.

Klimatministern tror att den svåraste frågan på COP blir just att komma överens om att fasa ut fossila bränslen.

– Det är en svår fråga, inte minst för att många länder är beroende av de fossila bränslena som inkomstkälla i sin ekonomi, säger hon.

Omstridd olje-vd

Ordföranden för mötet, Sultan Ahmed al-Jaber, är också vd för Förenade arabemiratens största oljebolag. Valet av ordförande har väckt mycket kritik, liksom att mötet hålls i ett oljeproducerande land som inte precis har gått i bräschen för ett hållbart levnadssätt.

Men det behöver inte vara en nackdel, tror Pourmokhtari.

– Som optimist kan jag se att det kan finnas en fördel i det tryck som kommer på ett land som Förenade arabemiraten. Jag tror att de känner det stora trycket att leverera och jag märker att de har en vilja att ha ett framgångsrikt möte, sedan får vi se vad det blir i praktiken, säger hon.

FN:s klimatkonferens

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för ”Conference of the Parties” och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

I samband med COP28 avslutas den första globala översynen (”global stocktake”) av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.