Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Prislyft för stora lägenheter i krisen

Coronakrisen har kastat om bostadsmarknaden.

Under tidigare kriser har små lägenheter gått bäst – men nu är det prisrally för treor och fyror, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Telegram från TT / Omni
24 okt. 2020, 18.16

När tiderna är oroliga brukar små, billiga lägenheter stå högt i kurs. Men i coronakrisen är det tvärt om.

Sedan bostadspriserna började vända upp igen i juni, efter en dipp i inledningen av krisen, har de stora bostadsrätterna dragit iväg.

– Vi ser att antalet visningsbesökare har ökat enormt från juni och framåt, och det gäller framför allt de större bostäderna, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Stigande priser

Även statistiken talar sitt tydliga språk. Sedan bottennoteringen i maj till och med september har priserna på bostadsrätter stigit sju procent, sett till ett glidande 3-månaders medelvärde. Och priserna ökar mest på tre- och fyrarummare, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som Bjurfors har sammanställt.

Störst prislyft för fyror

I riket som helhet har fyrarummare haft den största prisökningen från maj till september, sju procent. Samtidigt har ettorna haft den svagaste utvecklingen (5,9 procent) medan tvåor och treor har ökat med 6,5 respektive 6,7 procent.

– Människor verkar ha omvärderat vad som är viktigt under den här pandemin. Man är beredd att lägga en större del av sin disponibla inkomst på sitt boende, säger Fredrik Kullberg.

Orsaken, tror han, är att att människor tillbringar mer tid hemma sedan pandemin satte stopp för semesterresor och hemmajobb blev en del av mångas vardag.

– En bostad ska inte längre bara vara en bostad utan också en arbetsplats och ett ställe att tillbringa sin hemester på. Man har fått nya behov och då söker man större bostäder.

Fakta: Så mycket har priserna ökat (maj - september)

Centrala Stockholm:

Ettor: 4,1%

Tvåor: 4,1%

Treor: 6,4%

Fyror: 3,5%

Storstockholm:

Ettor: 5,8%

Tvåor:6,8%

Treor: 7,4%

Fyror: 4,6%

Centrala Göteborg:

Ettor: 0%

Tvåor: 4,5%

Treor: 3,1%

Fyror: 1,9%

Storgöteborg:

Ettor: 3,3%

Tvåor: 4,9%

Treor: 1,7%

Fyror: 3,1%

Centrala Malmö:

Ettor: 6,6%

Tvåor: 8,5%

Treor: 10,3%

Fyror: 4,3%

Stormalmö:

Ettor: 2%

Tvåor: 8,3%

Treor: 8,6%

Fyror: 9,2%

Källa: Svensk Mäklarstatistik och Bjurfors