Detta är en artikel från TT.

Produktionsbolaget ställde krav på TV4

Telegram från TT / Omni
14 June 2020, 06.05, uppdaterad 14 June 2020, 14.10

Produktionsbolaget Fremantle skriver i sociala medier att man "insisterade på" att Alexander Bards kontrakt skulle brytas efter hans uppmärksammade Twitterinlägg.

TV4 meddelade under lördagskvällen att Alexander Bard får lämna sitt uppdrag som jurymedlem i programmet "Talang". Aftonbladet rapporterar att produktionsbolaget Fremantle ställde kravet på att Bard skulle lämna juryn. Bard hade ett eget kontrakt med TV4. Han uppger för flera medier att det var bestämt sedan länge att han inte skulle fortsätta som jurymedlem i "Talang" i höst.

I det uppmärksammade Twitterinlägget kritiserade Bard rörelsen Black lives matter och skrev bland annat att svarta människor borde "ta tag i sina liv och sluta leva på bidrag". Han menade i sitt inlägg att svarta gör sig själva till offer och att de bland annat borde "sluta ljuga" och "ta sig ut ur fängelse". Nu säger Alexander Bard att hans inlägg kommer att överträffas av mer kontroversiella uttalanden i framtiden.

– Om jag har varit kontroversiell nu kommer jag vara ännu mer kontroversiell och edgy i augusti och september. Den här tweeten är ingenting mot vad jag kommer att ställa till med i höst. Jag är tokälskad, Alexander Bard är inget offer och ingen vågar debattera med mig, ingen, säger han till Aftonbladet.

Hård kritik

Reaktionerna på TV4:s besked – och på Bards ursprungsinlägg – har varit många. Journalisten Alexandra Pascalidou lyfter på Instagram att medierna har ett stort ansvar över vilka personer som lyfts fram.

"Utan protesterna hade Bard suttit kvar på bästa sändningstid och fortsatt lufta sitt fascistoida tankegods. Legitimerad av sin kanal. Den som i alla år fått kritik och klagomål. Själv har jag återkommande frågat hur de kan låta honom hållas", skriver hon och tackar de personer som mobiliserat för att få TV4 att agera.

"Sluta misstänkliggör antirasister och feminister. Börja vårda och värna demokratin och alla människors lika värde", skriver Pascalidou.

Karim: "Min dotter läser dina ord"

Skådespelaren och komikern Nour El Refai skriver i ett skarpt formulerat inlägg på Instagram riktat mot Bard bland annat: "Du njuter av uppmärksamheten nu och jag hatar att ge dig uppmärksamhet, men det är för att jag aldrig vill att den här grova rasistiska skiten du sprider ska normaliseras". Efter beskedet att Bard lämnar uppdraget för TV4 kommenterar hon beslutet i ytterligare ett inlägg där hon skriver: "Hejdå".

Programledaren och komikern Kodjo Akolor kommenterar Alexander Bards inlägg på sitt Twitterkonto med orden: "Och jag som trodde att problemet var systemet. Skönt att Bard har kunnat se sanningen". Även skådespelaren Alexander Karim twittrar om Alexander Bards inlägg med orden: "Min dotter visade mig det här. Hon läste dina ord. Jag kommer aldrig någonsin förlåta dig för det".

Kritik mot TV4

Bland de många inlägg som fortsätter att strömma in på sociala medier finns även ett antal som ifrågasätter TV4:s besked att Alexander Bard nu tvingas lämna sitt uppdrag för programmet "Talang" – och många av inläggen hänvisar till yttrandefriheten.

"TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i 'Talang', som är ett varmt underhållningsprogram på TV4. Min bedömning är att vi av hänsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktionen på det sätt som vi önskar", skrev under lördagskvällen programmets exekutiva producent Lotta Edvardsson i ett mejl till TT.

Bards jurykollega i "Talang", influeraren Bianca Ingrosso, uppgav att hon tar avstånd från Alexander Bards uttalanden och att hon inte längre var intresserad av att medverka i programmet om Bard fick vara kvar.

TT söker Alexander Bard.

Fakta: Alexander Bard

Alexander Bard slog igenom i början av 1980-talet som dragshowartisten Barbie med låten "Prostitution twist". Han har skrivit låtar åt artister som Agnetha Fältskog, Arvingarna och var med och skrev "En dag", som Tommy Nilsson vann Melodifestivalen med 1989.

1987 bildade han Army of Lovers, tillsammans med Jean-Pierre Barda och Camilla Henemark. Bandet fick sitt internationella genombrott med "Ride the bullet" 1990. Han var en av producenterna bakom gruppen Alcazar och bildade 2003 gruppen Bodies Without Organs, som medverkade i Melodifestivalen flera gånger innan den splittrades 2009.

Han var medlem i "Idol"-juryn 2011–2015 och "Talang"-juryn från 2016. Han har även engagerat sig politiskt, bland annat inom dåvarande Folkpartiet och på senare tid i partiet Medborgerlig samling. Han startade det virtuella nätverket Liberati 2008 och har ofta kritiserats för sina uttalanden. I januari 2020 krävde Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist att Bard skulle sparkas från sina uppdrag på TV4, då han medverkat i en högerextrem debatt med bland annat partiet Alternativ för Sverige.